Senzorická analýza potravin
Zemanová Vladimíra
Anotace
Text seznamuje čtenáře se základními pojmy senzorické analýzy a metodami senzorického hodnocení potravin, které je rovnocennou součástí hodnocení jakosti potravin společně s hodnocením mikrobiálním a fyzikálně chemickým.
Cíle
Cílem je čtenářům přiblížit senzorické smysly a jejich receptory a zdůraznit jejich význam pro senzorické hodnocení potravin. Důležité jsou podmínky senzorické analýzy, které zajistí objektivní, tj. spolehlivé a přesné výsledky. Významnou podmínkou jsou hodnotitelé, a proto je kladen důraz na zkoušení jejich senzorických smyslů. Samostatnou kapitolu tvoří metody senzorického hodnocení používané pro hodnocení jakosti potravin.
Klíčová slova
senzorická analýza, senzorické smysly, hodnotitel, senzorické zkoušky, degustace, chuťový neutralizátor
Datum vytvoření
03. 03. 2019
Časová dotace
240 hodin
Jazyková verze
česky
Licence