Laboratorní cvičení z mikrobiologie potravin III
Ing. Zita Bastlová
Anotace

Výukový materiál bude sloužit jako návody do Laboratorního cvičení z mikrobiologie potravin a bude navazovat na teoretickou výuku. Studenti se v úvodu seznámí s mikrobiologií prostředí a její kontrolou. Dále se seznámí podrobně s rozborem jednotlivých potravinářských výrobků, pocházejících především z technologie výroby rostlinného původu.

Cíle

Cílem je prohloubení správné mikrobiologické praxe a zásad aseptické práce. Získání dovedností v oblasti mikrobiologického rozboru potravinářských výrobků. Studenti budou umět samostatně stanovit a vyhodnotit základní skupiny potravinářských výrobků rostlinného původu.

Klíčová slova
Mikrobiologie vody, vzduchu, ploch, obalů. CPM, koliformní bakterie, kvasinky, plísně, E. coli, B. cereus, Leuconostoc mesenteroides, KTJ, membránová filtrace, stěrová metoda, výplachová metoda, sedimentační metoda, aeroskop.
Datum vytvoření
30. 03. 2021
Časová dotace
30 hodin
Jazyková verze
česky
Licence
Zdroje
  1. BAUDIŠOVÁ, Dana. Metody mikrobiologického rozboru vody: (příručka pro hydroanalytické laboratoře). Vydání první. Praha: Výzkumný ústav vodohospodářský T.G. Masaryka, 2017. 123 stran. Výzkum pro praxi, sešit 65. ISBN 978-80-87402-61-0.
  1. BUŇKOVÁ, Leona a Magda DOLEŽALOVÁ. Obecná mikrobiologie. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2007. ISBN 978-80-7318-516-9.
  1. BURDYCHOVÁ, Radka a Pavla SLÁDKOVÁ. Mikrobiologická analýza potravin. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007. ISBN 978-80-7375-116-6.
  1. ČEPIČKA, Jaroslav. Obecná potravinářská technologie. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 1995. ISBN 80-7080-239-1.
  1. GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín: princípy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganismy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho povodu, ktorých zárodky sú prenášané požívatinami. Bratislava: Malé centrum, 2004. ISBN 80-967064-9-7.
  1. HOFMAN, Miroslav. Biologie: učebnice pro 3. roč. stř. prům. školy potrav. technologie oboru prům. výroba krmiv a mlynářství. 1. vyd. Praha: SNTL, 1986. 181 s.
  1. HRABĚ, Jan, ROP, Otakar a HOZA, Ignác. Technologie výroby potravin rostlinného původu: bakalářský stupeň. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2005 [i.e. 2006]. 178 s. Učební texty vysokých škol. ISBN 80-7318-372-2.
  1. KADLEC, Pavel a kol. Co byste měli vědět o výrobě potravin?: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2009. 536 s. Monografie. ISBN 978-80-7418-051-4.
  1. KLÁNOVÁ, Kateřina, 2002. Standardní operační postupy pro vyšetřování mikroorganismů v ovzduší a pro hodnocení mikrobiologického znečištění ovzduší ve vnitřním prostředí. ACTA HYGIENICA, EPIDEMIOLOGICA ET MICROBIOLOGICA. Praha: Státní zdravotní ústav v Praze, (1). ISSN 0862-5956. Dostupné také z: http://www.szu.cz/uploads/documents/knihovna_SVI/pdf/2002/full_2002_01.pdf.
  1. POLIŠENSKÁ, Ivana. Mykotoxiny v obilovinách a jejich dopad na kvalitu potravin a krmiv. Agromanual.cz [online]. 10.9.2018 [cit. 2021-04-08]. Dostupné z: https://www.agromanual.cz/cz/clanky/ochrana-rostlin-a-pestovani/choroby/mykotoxiny-v-obilovinach-a-jejich-dopad-na-kvalitu-potravin-a-krmiv
  1. RUBINOVÁ, Olga, Aleš RUBINA, Jiří BERNARD a Lukáš FRIČ. Mikrobiální mikroklima budov (II): Sběr a kultivace vzorků z rodinných domů. Www.tzb-info.cz [online]. 13.7.2015 [cit. 2021-04-06]. Dostupné z: https://vetrani.tzb-info.cz/vnitrni-prostredi/12972-mikrobialni-mikroklima-budov-ii.
  1. RUBINOVÁ, Olga, Aleš RUBINA, Jiří BERNARD a Lukáš FRIČ. Mikrobiální mikroklima budov (I). Www.tzb-info.cz [online]. 8.6.2015 [cit. 2021-04-06]. Dostupné z: https://vetrani.tzb-info.cz/vnitrni-prostredi/12819-mikrobialni-mikroklima-budov-i.
  1. RUBINOVÁ, Olga, Marcela POČINKOVÁ a Pavel RAPUTA. Mikrobiální mikroklima budov (III): Otopné plochy a mikrobiální mikroklima. Www.tzb-info.cz [online]. 11.1.2016 [cit. 2021-04-06]. Dostupné z: https://vetrani.tzb-info.cz/vnitrni-prostredi/13672-mikrobialni-mikroklima-budov-iii.
  1. ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3. [i.e. 4.], opr. a dopl., v nakl. Academia 1. vyd. [i.e. 2. vyd.]. Praha: Academia, 2008. 363 s. ISBN 978-80-200-1703-1.
  1. TVRDOŇ, Milan a BÁLEŠOVÁ, Barbora. Kvasná mikrobiologie: pro 3. roč. SPŠ potravinářských, obor kvasná technologie. 1. čes. vyd. Praha: SNTL, 1986. 167 s.
  1. ŽIŽKA, Bohumír. Mikrobiologie pro 3. ročník Střední průmyslové školy mlékárenské. 2., nezm. vyd. Praha: SNTL, 1980. 182, [1] s. Řada potravinářské literatury.
  1. ČSN EN ISO 19458, 2007. Jakost vod: Odběr vzorků pro mikrobiologickou analýzu. 1. Praha: Český normalizační institut, 24 s.
  1. ČSN EN ISO 8199, 2019. Kvalita vod: Obecné požadavky a návod pro stanovení mikroorganismů kultivačními metodami. 1. Praha: Česká agentura pro standardizaci, 56 s.
  1. ČSN 75 7841, 1999. Jakost vod: Stanovení mezofilních bakterií. 1. Praha: Český normalizační institut, 12 s.
  1. ČSN 75 7842, 1999. Jakost vod: Stanovení mezofilních bakterií. 1. Praha: Český normalizační institut, 12 s.
  1. ČSN EN ISO 9308-1, 2015. Kvalita vod: Stanovení Escherichia coli a koliformních bakterií, Část 1: Metoda membránových filtrů pro vody s nízkým obsahem doprovodné mikroflóry. 1. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 16 s.
  1. ČSN EN ISO 7899-2, 2001. Jakost vod: Stanovení intestinálních enterokoků, Část 2: Metoda membránových filtrů. 1. Praha: Český normalizační institut, 12 s.
  1. ČSN EN ISO 16266, 2008. Jakost vod: Stanovení Pseudomonas aeruginosa, Metoda membránových filtrů. 1. Praha: Český normalizační institut, 16 s.
  1. ČSN EN 13098, 2020. Expozice pracoviště: Měření vzdušných mikroorganismů a mikrobiálních sloučenin – Obecné požadavky. 1. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví.
  1. ČSN EN ISO 18593, 2019. Mikrobiologie potravinového řetězce: Horizontální metody specifikující techniky vzorkování z povrchů. 1. Praha: Česká agentura pro standardizaci.
  1. ČSN 56 9609, 2008. Pravidla správné hygienické a výrobní praxe: Mikrobiologická kritéria pro potraviny. Principy stanovení a aplikace. 1. Praha: Český normalizační institut, 40 s.
  1. NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1881/2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách. EUR-Lex [online]. [cit. 2021-04-06]. Dostupné z: https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:364:0005:0024:CS:PDF
  1. NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny. EUR-Lex [online]. [cit. 2021-04-06]. Dostupné z: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX%3A32005R2073&qid=1617730365665
  1. Vyhláška č. 252/2004 Sb.: Vyhláška, kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody. Zákony pro lidi [online]. [cit. 2021-04-06]. Dostupné z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-252/zneni-20180427
  1. Vyhláška č. 6/2003 Sb.: Vyhláška, kterou se stanoví hygienické limity chemických, fyzikálních a biologických ukazatelů pro vnitřní prostředí pobytových místností některých staveb. Zákony pro lidi [online]. [cit. 2021-04-06]. Dostupné z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2003-6
  1. Vyhláška č. 451/2002 Sb.: Vyhláška o podmínkách a požadavcích na provozní a osobní hygienu při výrobě potravin, kromě potravin živočišného původu. Zákony pro lidi [online]. [cit. 2021-04-06]. Dostupné z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2002-451
  1. Vyhláška č. 132/2004 Sb.: Vyhláška o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení. Zákony pro lidi [online]. [cit. 2021-04-06]. Dostupné z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-132
  1. Zákon č. 258/2000 Sb.: Zákon o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů. Zákony pro lidi [online]. [cit. 2021-04-06]. Dostupné z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-258