Mikrobiologie mléka a mléčných výrobků
Ing. Radmila Matějíčková
Anotace

Studenti se v mlékárenské mikrobiologii seznámí s celým spektrem mlékárenské výroby od surovin, přes základní mlékárenské ošetření, až po mikrobiální problematiku výroby jednotlivých mlékárenských výrobků a čistých kultur.

Cíle

Studenti si osvojí znalosti potřebné k mikrobiologickému hodnocení mléka a mléčných výrobků a vyhodnocování vad způsobených mikroorganizmy.

Klíčová slova
Syrové mléko, mléko a mléčné výrobky, bakterie, kvasinky, plísně, čisté kultury.
Datum vytvoření
6. 7. 2019
Časová dotace
50 hodin
Jazyková verze
česky
Licence
Zdroje
  1. ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3. [i.e. 4.], opr. a dopl., v nakl. Academia 1. vyd. [i.e. 2. vyd.]. Praha: Academia, 2008. 363 s. ISBN 978-80-200-1703-1.
  1. ŽIŽKA, Bohumír a MARTINKOVÁ, Zdenka. Mikrobiologie pro 4. ročník střední průmyslové školy mlékárenské. Vydání první. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1980. 148 stran.
  1. ŽIŽKA, Bohumír a Korbelová, Marie. Mikrobiologie I. Vydání první. Tiskařské závody Příbram, 1992. 195 stran.
  1. GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín: principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívatinami. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004. 528 s. ISBN 8096706497.
  1. KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH, Michal VOLDŘICH. Přehled tradičních potravinářských výrob: technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2012. Monografie (Key Publishing). ISBN 978-80-7418-145-0.
  1. Lukášová, Jindra a kol. Hygiena a technologie mléčných výrobků. Vyd. 1. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita, 2001. 180 s. ISBN 80-7305-415-9.
  1. Aktuální vyhlášky a normy.