Mikrobiologie mléka a mléčných výrobků - cvičení
Ing. Radmila Matějíčková
Anotace

Studenti se naučí ve cvičení základní mikrobiologické rozbory mléka a mléčných výrobků. Cvičení je doplněno i o rozbory čistých mléčných kultur, které jsou nedílnou součástí mlékárenských technologií.

Cíle

Studenti si osvojí znalosti potřebné k mikrobiologickému hodnocení mléka a mléčných výrobků.

Klíčová slova
Mléko, mléčné výrobky, mikrobiologický rozbor, bakterie, kvasinky, plísně.
Datum vytvoření
26. 12. 2018
Časová dotace
50 hodin
Jazyková verze
česky
Licence
Zdroje
  1. Březina, Pavel a Plocková, Milada. Návody pro laboratorní cvičení z mikrobiologie mléka a tuků: určeno pro posl. fak. potravinářské a biochem. technologie. 1. vyd. Praha: SNTL, 1986. 216 s.
  1. Šilhánková, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3. [i.e. 4.], opr. a dopl., v nakl. Academia 1. vyd. [i.e. 2. vyd.]. Praha: Academia, 2008. 363 s. ISBN 978-80-200-1703-1.
  1. Černíková, Michaela a Míšková, Zuzana. Praktická cvičení z potravinářské mikrobiologie. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2010. 134 s. ISBN 978-80-7318-749-1.
  1. Žižka, Bohumír a Martinková, Zdenka. Mikrobiologie pro 4. ročník střední průmyslové školy mlékárenské. Vydání první. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1980. 148 stran.
  1. Žižka, Bohumír a Korbelová, Marie. Mikrobiologie I. Vydání první. Tiskařské závody Příbram, 1992. 195 stran.
  1. GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín: principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívatinami. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004. 528 s. ISBN 8096706497.
  1. Cupáková, Šárka, Karpíšková, Renáta a Necidová, Lenka. Mikrobiologie potravin - praktická cvičení II.: metody stanovení mikroorganismů v potravinách. Vyd. 1. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita, 2010. 108 s. ISBN 978-80-7305-126-6.
  1. Aktuální vyhlášky a normy.