5.3
Sušené mléčné výrobky
Technologická kvalita výrobků pro kojence:
Enterobacteriaceae – nepřítomnost v 10 g
Listeria monocytogenes – nepřítomnost v 25 g
Bacillus cereus – 50 KTJ v 1 g
Salmonella – nepřítomnost v 25 g
Cronobacter sakazaki – nepřítomnost v 10 g
Technologická kvalita pro běžné mléčné sušené výrobky:
Enterobacteriaceae – 10 KTJ v 1 g
Koagulázopozitivní stafylokoky – 10 KTJ v 1 g
Koliformní bakterie – nepřítomnost v 1 g
Staphylococcus aureus – nepřítomnost v 1 g
Kvasinky a plísně – 50 KTJ v 1 g
Celkový počet mikroorganizmů – 10 KTJ v 1 g
Enterokoky – nepřítomnost v 1 g
+
31. Bacillus cereus na MYP
Obr. 31. Bacillus cereus na MYP
Příklad
Úkol:
  1. Stanovení celkového počtu mikroorganizmů
  1. Stanovení Bacillus cereus
  1. Stanovení kvasinek a plísní
  1. Stanovení čeledi Enterobacteriaceae
Zobrazit řešení
Řešení
Pracovní postup:
Vypočítejte hlavní a vedlejší ředění pro všechna stanovení.
Nakreslete schéma očkování.
Připravte si všechny pomůcky podle schématu.
Proveďte homogenizaci vzorku, použijte prachovnici se skleněnými kuličkami.
Připravte vypočítaná ředění a naočkujte na misky inokulum 1 ml, jen pro stanovení Bacillus cereus očkujte roztěrem 0,1 ml. Nezapomeňte na inaktivaci vzorku 85 °C 5 min u stanovení sporotvorných mikroorganizmů!
Ke stanovením použijte tyto živné půdy: GTK, MYP, DG 18 a Chromocult o teplotě 45 °C, očkujte 1 ml inokula přelivem, MYP roztěrem.
Misky zabalte a dejte kultivovat dnem vzhůru pro CPM 30 °C 72 hodin, pro stanovení Bacillus cereus 30 °C 24 hodin, kvasinky a plísně 25 °C, 5 až 7 dnů a čeleď Enterobacteriaceae 37 °C 24 hodin.
Kolonie na miskách počítejte obvyklým způsobem. Na živné půdě Chromocult rozlište počet mikroorganizmů čeledi Enterobacteriaceae, koliformních mikroorganizmů a Escherichia coli.
Výsledky vyhodnoťte a napište závěr.
Video 3. Kontrola sušeného mléka