Mikrobiologie potravin I
Ing. Zdeňka Foltýnová
Anotace

Mikrobiologie potravin I poskytuje studentům potřebné vědomosti v oblasti potravinářské mikrobiologie. Učivo obsahuje obecný přehled ze systematiky mikroorganismů. Dále pak popis vnitřních a vnějších vlivů prostředí na mikroorganismy a opatření proti nežádoucím mikroorganismům.

Cíle

Student získá vědomosti o významných skupinách mikroorganismů, jejichž výskyt a činnost souvisí s potravinářskou výrobou. Seznámí se s vnějšími a vnitřními vlivy prostředí na mikroorganismy. Přiblíží si opatření proti nežádoucím mikroorganismům.

Klíčová slova
Mikroorganismus, bakterie, kvasinka, plíseň, teplota, vodní aktivita, konzervace.
Datum vytvoření
17. 03. 2019
Časová dotace
32 hodin
Jazyková verze
česky
Licence
Zdroje
  1. ŠILHÁNKOVÁ, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. 3. revid. vyd. Praha, ČR: Academia. 2002. 363 s.
  1. GÖRNER, F., VALÍK, Ľ. Aplikovaná mikrobiológia požívatín. 1. vyd. Bratislava, SR: MALÉ CENTRUM. 2004. 528 s.
  1. ALBERTS, B., BRAY, D., JOHNSON, A., LEWIS, J., RAFF, M., ROBERTS, K., WALTER, P. (eds.) Základy buněčné biologie (Úvod do molekulární biologie). 1. vyd. Ústí nad Labem, ČR: Espero Publishing, s.r.o. 2005. 630 p.
  1. VELÍŠEK, J. (1999) : Chemie potravin 1 – 3, OSSIS Tábor, ISBN 80-902391-2-9.
  1. KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH, Michal VOLDŘICH. Přehled tradičních potravinářských výrob: technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2012. Monografie (Key Publishing). ISBN 978-80-7418-145-0
  1. Přehled změn probíhající v potravinářských surovinách a potravinách během zpracování a skladování [online]. In: VŠCHT Praha: Vysoká škola chemicko- technologická v Praze [cit. 2019-03-27]. Dostupné z:https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0007649/0025~~Principy%20%C3%BAchovy%20potravin%20-%201.%20%C4%8D%C3%A1st.pdf?redirected
  1. SEDLÁČEK, I. Taxonomie prokaryot. 1. vyd. Brno, ČR: Masarykova univerzita. 2007. 270 s.