Mikrobiologie potravin II
Ing. Zdeňka Foltýnová
Anotace

Výukový materiál je zaměřen na patogenitu potravinářsky významných mikroorganismů. Rozepsány jsou kapitoly zabývající se alimentárními nákazami a alimentárními intoxikacemi, u kterých je popsán původce, mechanismus účinku, rizikové potraviny, průběh onemocnění, prevence apod. Studenti se Seznámí se základními stanoveními patogenních mikroorganismů.

Cíle

Čtenář je schopen vysvětlit principy k upevňování preventivního chování, účelného rozhodování a jednání v různých situacích ohrožení vlastního zdraví a bezpečnosti druhých. Je schopen definovat základní pojmy z infekční epidemiologie. Rozlišuje mezi pozitivním a negativním vlivem mikroorganismů. Rozliší a charakterizuje druhy alimentárních nákaz, uvede příklady a možnosti prevence. Pozná zdroje kontaminace v potravinářství (voda, lidské tělo, vzduch, půda). Upevní si zásady správné osobní hygieny a uvědomí si její vliv na zdraví.

Klíčová slova
Alimentární, patogenní, nemoci, mikroorganismus, infekce, prevence
Datum vytvoření
30. 06. 2019
Časová dotace
32 hodin
Jazyková verze
česky
Licence
Zdroje
  1. DEMNEROVÁ, Kateřina. MIKROBIOLOGICKÁ BEZPEČNOST POTRAVIN: SOUČASNÉ STRATEGIE PRO EFEKTIVNÍ KONTROLU. Chemické listy [online]. 2012, 2012(106), 920-925 [cit. 2019-07-09]. ISSN 1213-7103. Dostupné z: http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2012_10_920-925.pdf
  1. LOBOVSKÁ, Alena. Infekční nemoci. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2001. 263 s., [16] s. obr. příl. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 80-246-0116-8.
  1. Deset pravidel WHO pro bezpečnost potravin [online]. Hradec Králové: Internetový portál bezpečnosti potravin, 2006 [cit. 2019-07-09]. Dostupné z: https://www.bezpecnostpotravin.cz/deset-pravidel-who-pro-bezpecnost-potravin.aspx
  1. Státní zdravotní ústav v Praze: CENTRUM ZDRAVÍ, VÝŽIVY A POTRAVIN v Brně [online]. Brno: Státní zdravotní ústav Brno, 2005 [cit. 2019-07-09]. Dostupné z: http://czvp.szu.cz/vedvybor/dokumenty/studie/alim_2005_1_deklas_rev2.pdf
  1. VACEK, Václav. Alimentární infekce. 1. vyd. Praha: Galén, 2002. 163 s. Repetitorium; sv. 4. ISBN 80-7262-166-1.
  1. SMÍŠKOVÁ, Dita. Zoonózy – nejčastější klinické projevy a diferenciální diagnostika. Medicína pro praxi [online]. 2010, 2010(10), 384-386 [cit. 2019-07-11]. ISSN 1803-5310. Dostupné z: http://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2010/08/09.pdf
  1. SEDLÁK, Kamil a Markéta TOMŠÍČKOVÁ. Nebezpečné infekce zvířat a člověka. 1. vyd. Praha: Scientia, 2006, 167 s., xliv s. převáţně barev. obr. příl. Biologie pro všední den. ISBN 80-869-6007-2.
  1. KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vydání. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2004. ISBN 80-7157-757-X.
  1. PODSTATOVÁ, Hana. Základy epidemiologie a hygieny. 1. vyd. Praha: Galén, 2009. 158 s. ISBN 978-80-7262-597-0.
  1. RAMBOUSKOVÁ J., HRNČÍŘOVÁ D., 2008: Prevence onemocnění z potravin [online]. Praha: Ministerstvo zemědělství, 16 s. [cit. 2017-03-25]. Dostupné z: http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/File/Publikace/Prevence_nahled_final.pdf
  1. JIČÍNSKÁ, Eva a HAVLOVÁ, Jana. Metody detekce patogenních mikroorganismů v potravinách. Vyd. 1. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1996. 115 s. ISBN 80-85120-49-6.
  1. ŠŤÁSTKOVÁ, Zora, Renata KARPÍŠKOVÁ a Ivana BORKOVCOVÁ. MOŽNOSTI DETEKCE STAFYLOKOKOVÝCH ENTEROTOXINŮ. Chemické listy [online]. 2012, 2012(106), 745-749 [cit. 2019-07-11]. ISSN 1213-7103. Dostupné z: http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2012_08_745-749.pdf
  1. Atlas mikrobiologie potravin. Interaktivní atlas potravinářské mikrobiologie [online]. Brno: VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO, 2006 [cit. 2019-07-11]. Dostupné z: https://cit.vfu.cz/mikrob-atlas/Main.html
  1. CUPÁKOVÁ, Šárka, Lenka NECIDOVÁ a Renata KARPÍŠKOVÁ. Aglutinační reakce. Bakteriální původci alimentárních onemocnění [online]. Brno: VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO, 2011 [cit. 2019-07-11]. Dostupné z: https://cit.vfu.cz/alimentarni-onemocneni/uni02/uni02.html
  1. CUPÁKOVÁ, Šárka, Lenka NECIDOVÁ a Renata KARPÍŠKOVÁ. Imunochromatograficlá metoda. Bakteriální původci alimentárních onemocnění [online]. Brno: VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO, 2011 [cit. 2019-07-11]. Dostupné z: https://cit.vfu.cz/alimentarni-onemocneni/uni05/uni05.html
  1. Povinnosti pracovníků činných v potravinářství. HACCP [online]. Hazard Analysis and Critical Control Point, 2009 [cit. 2019-07-11]. Dostupné z: https://haccp.webnode.cz/povinnosti-pracovniku-cinnych-v-potravinarstvi/
  1. Zásady osobní hygieny. HACCP [online]. Hazard Analysis and Critical Control Point, 2009 [cit. 2019-07-11]. Dostupné z: https://haccp.webnode.cz/zasady-osobni-hygieny/
  1. Hygienický balíček. EAGRI [online]. Praha: Ministerstvo zemědělství, 2012 [cit. 2019-07-11]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/aktualni-temata/hygienicky-balicek/
  1. Správná hygienická praxe. EAGRI [online]. Praha: Ministerstvo zemědělství, 2017 [cit. 2019-07-11]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/aktualni-temata/hygienicky-balicek/spravna-hygienicka-praxe/
  1. HRNČÍŘOVÁ, Dana a Jolana RAMBOUSKOVÁ. Výživa a zdraví [online]. Praha: Ministerstvo zemědělství, odbor bezpečnosti potravin, 2012 [cit. 2019-07-11]. ISBN 978-80-7434-071-0. Dostupné z: https://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/publikace/Vyziva_a_zdravi.pdf
  1. Infekce v ČR - ISIN a EPIDAT. Státní zdravotní ústav [online]. Praha: Statní zdravotní ústav, 2017 [cit. 2019-07-11]. Dostupné z: http://www.szu.cz/publikace/data/infekce-v-cr
  1. DEMNEROVÁ, Kateřina a kol. Laboratoř mikrobiologického zkoumání potravin. Vydání první. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2016. 122 stran. ISBN 978-80-7080-957-0.
  1. ROZSYPAL, Stanislav a kol. Obecná bakteriologie. 1. vyd. Praha: SPN, 1981. 749 s. Učebnice pro vysoké školy.
  1. ROSICKÝ, Bohumír aj. Salmonelózy: Aktuální informace pro lékaře, veterinární lékaře a potravinářskou praxi. 1. vyd. Praha: Scientia medica, 1994. 199 s. ISBN 80-85526-23-9.
  1. VAŘEJKA, František. Mikrobiologie pro veterinární hygieniky; Speciální bakteriologie: určeno pro posl. Vys. šk. veterinární v Brně. 1. vyd. Praha: SPN, 1990. 232 s. ISBN 80-85114-02-X.
  1. Autor: Jean-Jacques Boujot from Paris, France – Lièvre brun / Brown Hare, Creative Commons BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37547558
  1. Autor: NIAID – Salmonella Bacteria, Creative Commons BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39933262
  1. Autor: Kubo Michal, Creative Commons BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11413738
  1. Autor: We thank Nathan Reading for his invaluable contribution. – https://www.flickr.com/photos/nathanreading/6268795918/, Creative Commons BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18977688
  1. Autor: Y tambe – Own work, Creative Commons BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=376926
  1. Autor: Y Tambe – Y Tambe, Creative Commons BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49534
  1. Autor: Riraq25 – Own work, Creative Commons BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25232245
  1. Autor: Copacopac – Own work, Creative Commons BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20283617
  1. Autor: Dr. Sahay – Own work, Creative Commons BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29039242