Výukový materiál je zaměřen na patogenitu potravinářsky významných mikroorganismů. Rozepsány jsou kapitoly zabývající se alimentárními nákazami a alimentárními intoxikacemi, u kterých je popsán původce, mechanismus účinku, rizikové potraviny, průběh onemocnění, prevence apod. Studenti se Seznámí se základními stanoveními patogenních mikroorganismů.
Čtenář je schopen vysvětlit principy k upevňování preventivního chování, účelného rozhodování a jednání v různých situacích ohrožení vlastního zdraví a bezpečnosti druhých. Je schopen definovat základní pojmy z infekční epidemiologie. Rozlišuje mezi pozitivním a negativním vlivem mikroorganismů. Rozliší a charakterizuje druhy alimentárních nákaz, uvede příklady a možnosti prevence. Pozná zdroje kontaminace v potravinářství (voda, lidské tělo, vzduch, půda). Upevní si zásady správné osobní hygieny a uvědomí si její vliv na zdraví.
- DEMNEROVÁ, Kateřina. MIKROBIOLOGICKÁ BEZPEČNOST POTRAVIN: SOUČASNÉ STRATEGIE PRO EFEKTIVNÍ KONTROLU. Chemické listy [online]. 2012, 2012(106), 920-925 [cit. 2019-07-09]. ISSN 1213-7103. Dostupné z: http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2012_10_920-925.pdf
- LOBOVSKÁ, Alena. Infekční nemoci. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2001. 263 s., [16] s. obr. příl. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 80-246-0116-8.
- Deset pravidel WHO pro bezpečnost potravin [online]. Hradec Králové: Internetový portál bezpečnosti potravin, 2006 [cit. 2019-07-09]. Dostupné z: https://www.bezpecnostpotravin.cz/deset-pravidel-who-pro-bezpecnost-potravin.aspx
- Státní zdravotní ústav v Praze: CENTRUM ZDRAVÍ, VÝŽIVY A POTRAVIN v Brně [online]. Brno: Státní zdravotní ústav Brno, 2005 [cit. 2019-07-09]. Dostupné z: http://czvp.szu.cz/vedvybor/dokumenty/studie/alim_2005_1_deklas_rev2.pdf
- VACEK, Václav. Alimentární infekce. 1. vyd. Praha: Galén, 2002. 163 s. Repetitorium; sv. 4. ISBN 80-7262-166-1.
- SMÍŠKOVÁ, Dita. Zoonózy – nejčastější klinické projevy a diferenciální diagnostika. Medicína pro praxi [online]. 2010, 2010(10), 384-386 [cit. 2019-07-11]. ISSN 1803-5310. Dostupné z: http://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2010/08/09.pdf
- SEDLÁK, Kamil a Markéta TOMŠÍČKOVÁ. Nebezpečné infekce zvířat a člověka. 1. vyd. Praha: Scientia, 2006, 167 s., xliv s. převáţně barev. obr. příl. Biologie pro všední den. ISBN 80-869-6007-2.
- KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vydání. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2004. ISBN 80-7157-757-X.
- PODSTATOVÁ, Hana. Základy epidemiologie a hygieny. 1. vyd. Praha: Galén, 2009. 158 s. ISBN 978-80-7262-597-0.
- RAMBOUSKOVÁ J., HRNČÍŘOVÁ D., 2008: Prevence onemocnění z potravin [online]. Praha: Ministerstvo zemědělství, 16 s. [cit. 2017-03-25]. Dostupné z: http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/File/Publikace/Prevence_nahled_final.pdf
- JIČÍNSKÁ, Eva a HAVLOVÁ, Jana. Metody detekce patogenních mikroorganismů v potravinách. Vyd. 1. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1996. 115 s. ISBN 80-85120-49-6.
- ŠŤÁSTKOVÁ, Zora, Renata KARPÍŠKOVÁ a Ivana BORKOVCOVÁ. MOŽNOSTI DETEKCE STAFYLOKOKOVÝCH ENTEROTOXINŮ. Chemické listy [online]. 2012, 2012(106), 745-749 [cit. 2019-07-11]. ISSN 1213-7103. Dostupné z: http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2012_08_745-749.pdf
- Atlas mikrobiologie potravin. Interaktivní atlas potravinářské mikrobiologie [online]. Brno: VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO, 2006 [cit. 2019-07-11]. Dostupné z: https://cit.vfu.cz/mikrob-atlas/Main.html
- CUPÁKOVÁ, Šárka, Lenka NECIDOVÁ a Renata KARPÍŠKOVÁ. Aglutinační reakce. Bakteriální původci alimentárních onemocnění [online]. Brno: VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO, 2011 [cit. 2019-07-11]. Dostupné z: https://cit.vfu.cz/alimentarni-onemocneni/uni02/uni02.html
- CUPÁKOVÁ, Šárka, Lenka NECIDOVÁ a Renata KARPÍŠKOVÁ. Imunochromatograficlá metoda. Bakteriální původci alimentárních onemocnění [online]. Brno: VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO, 2011 [cit. 2019-07-11]. Dostupné z: https://cit.vfu.cz/alimentarni-onemocneni/uni05/uni05.html
- Povinnosti pracovníků činných v potravinářství. HACCP [online]. Hazard Analysis and Critical Control Point, 2009 [cit. 2019-07-11]. Dostupné z: https://haccp.webnode.cz/povinnosti-pracovniku-cinnych-v-potravinarstvi/
- Zásady osobní hygieny. HACCP [online]. Hazard Analysis and Critical Control Point, 2009 [cit. 2019-07-11]. Dostupné z: https://haccp.webnode.cz/zasady-osobni-hygieny/
- Hygienický balíček. EAGRI [online]. Praha: Ministerstvo zemědělství, 2012 [cit. 2019-07-11]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/aktualni-temata/hygienicky-balicek/
- Správná hygienická praxe. EAGRI [online]. Praha: Ministerstvo zemědělství, 2017 [cit. 2019-07-11]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/aktualni-temata/hygienicky-balicek/spravna-hygienicka-praxe/
- HRNČÍŘOVÁ, Dana a Jolana RAMBOUSKOVÁ. Výživa a zdraví [online]. Praha: Ministerstvo zemědělství, odbor bezpečnosti potravin, 2012 [cit. 2019-07-11]. ISBN 978-80-7434-071-0. Dostupné z: https://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/publikace/Vyziva_a_zdravi.pdf
- Infekce v ČR - ISIN a EPIDAT. Státní zdravotní ústav [online]. Praha: Statní zdravotní ústav, 2017 [cit. 2019-07-11]. Dostupné z: http://www.szu.cz/publikace/data/infekce-v-cr
- DEMNEROVÁ, Kateřina a kol. Laboratoř mikrobiologického zkoumání potravin. Vydání první. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2016. 122 stran. ISBN 978-80-7080-957-0.
- ROZSYPAL, Stanislav a kol. Obecná bakteriologie. 1. vyd. Praha: SPN, 1981. 749 s. Učebnice pro vysoké školy.
- ROSICKÝ, Bohumír aj. Salmonelózy: Aktuální informace pro lékaře, veterinární lékaře a potravinářskou praxi. 1. vyd. Praha: Scientia medica, 1994. 199 s. ISBN 80-85526-23-9.
- VAŘEJKA, František. Mikrobiologie pro veterinární hygieniky; Speciální bakteriologie: určeno pro posl. Vys. šk. veterinární v Brně. 1. vyd. Praha: SPN, 1990. 232 s. ISBN 80-85114-02-X.
- Autor: Jean-Jacques Boujot from Paris, France – Lièvre brun / Brown Hare, Creative Commons BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37547558
- Autor: NIAID – Salmonella Bacteria, Creative Commons BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39933262
- Autor: Kubo Michal, Creative Commons BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11413738
- Autor: We thank Nathan Reading for his invaluable contribution. – https://www.flickr.com/photos/nathanreading/6268795918/, Creative Commons BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18977688
- Autor: Y tambe – Own work, Creative Commons BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=376926
- Autor: Y Tambe – Y Tambe, Creative Commons BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49534
- Autor: Riraq25 – Own work, Creative Commons BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25232245
- Autor: Copacopac – Own work, Creative Commons BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20283617
- Autor: Dr. Sahay – Own work, Creative Commons BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29039242