Mikrobiologie potravin III seznamuje studenty s mikrobiologií potravin živočišného původu. Jako první je v textu popsána mikrobiologie masa a masných výrobků. Další část je věnována mikrobiologii konzervárenských výrobků. A v závěru je popsána mikrobiologie vajec a vaječných produktů.
Cílem je studenty naučit rozlišovat mikroflóru různých druhů masa, konzerv a vajec. Pochopit rozdílnost technologických postupů používaných k dosažení vyšší údržnosti potravin. Znát případné mikrobiologické vady u výrobků a umět jim předcházet. Rozlišit mikroorganismy přirozeně se vyskytující v potravinách i mikroorganismy kontaminující, které mohou způsobit kažení potravin nebo případné alimentární onemocnění. Nedílnou součástí potravinářské mikrobiologie je také studium kulturních kmenů mikroorganismů využívaných při výrobě potravin.
- KADLEC, Pavel a kol. Přehled tradičních potravinářských výrob: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2012. 569 s. Monografie. ISBN 978-80-7418-145-0.
- INGR, Ivo. Produkce a zpracování masa. Vyd. 1. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2003. 202 s. ISBN 80-7157-719-7.
- STRAKA, Ivan a MALOTA, Ladislav. Chemické vyšetření masa: (klasické laboratorní metody). Vyd. 1. Tábor: OSSIS, 2006. 94 s. ISBN 80-86659-09-7.
- PIPEK, Petr. Základy technologie masa. Vydání první. Vyškov: VVŠ PV Vyškov, 1998. 104 stran. ISBN 80-7231-010-0.
- VLKOVÁ, Eva, RADA, Vojtěch a KILLER, Jiří. Potravinářská mikrobiologie. 2. vyd. V Praze: Česká zemědělská univerzita, 2009. 168 s. ISBN 978-80-213-1988-2.
- STEINHAUSER, Ladislav a kol. Hygiena a technologie masa. 1. vyd. Brno: LAST, 1995. 643 s. ISBN 80-900260-4-4.
- CEMPÍRKOVÁ, Růžena, LUKÁŠOVÁ, Jindra a HEJLOVÁ, Šárka. Mikrobiologie potravin. 1. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita, 1997. 165 s. ISBN 80-7040-254-7.
- ŠROUBKOVÁ, Eva. Technická mikrobiologie. Vyd. 1. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 1996. 149 s. ISBN 80-7157-226-8.
- ČERNÍKOVÁ, Michaela a MÍŠKOVÁ, Zuzana. Praktická cvičení z potravinářské mikrobiologie. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2010. 134 s. ISBN 978-80-7318-749-1.
- GÖRNER, F., VALÍK, Ľ. Aplikovaná mikrobiológia požívatín. 1. vyd. Bratislava, SR: MALÉ CENTRUM. 2004. 528 s.
- INGR, Ivo. Základy konzervace potravin. Vyd. 3., přeprac. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007. 119, [18] s. ISBN 978-80-7375-110-4.
- Autor: Horst Frank (“original” file); SVG version by -xfi-; counterclockwise rotation by 90°: Domsau2 – Ei1.jpg (“original” file); Anatomy of an egg.svg, licence Creative Commons BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1451058