Mikrobiologie potravin III
Ing. Zdeňka Foltýnová
Anotace

Mikrobiologie potravin III seznamuje studenty s mikrobiologií potravin živočišného původu. Jako první je v textu popsána mikrobiologie masa a masných výrobků. Další část je věnována mikrobiologii konzervárenských výrobků. A v závěru je popsána mikrobiologie vajec a vaječných produktů.

Cíle

Cílem je studenty naučit rozlišovat mikroflóru různých druhů masa, konzerv a vajec. Pochopit rozdílnost technologických postupů používaných k dosažení vyšší údržnosti potravin. Znát případné mikrobiologické vady u výrobků a umět jim předcházet. Rozlišit mikroorganismy přirozeně se vyskytující v potravinách i mikroorganismy kontaminující, které mohou způsobit kažení potravin nebo případné alimentární onemocnění. Nedílnou součástí potravinářské mikrobiologie je také studium kulturních kmenů mikroorganismů využívaných při výrobě potravin.

Klíčová slova
Maso, masné výrobky, vejce, konzerva, mikroorganismy, údržnost, kontaminace, zpracování, ošetření.
Datum vytvoření
30. 08. 2019
Časová dotace
32 hodin
Jazyková verze
česky
Licence
Zdroje
  1. KADLEC, Pavel a kol. Přehled tradičních potravinářských výrob: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2012. 569 s. Monografie. ISBN 978-80-7418-145-0.
  1. INGR, Ivo. Produkce a zpracování masa. Vyd. 1. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2003. 202 s. ISBN 80-7157-719-7.
  1. STRAKA, Ivan a MALOTA, Ladislav. Chemické vyšetření masa: (klasické laboratorní metody). Vyd. 1. Tábor: OSSIS, 2006. 94 s. ISBN 80-86659-09-7.
  1. PIPEK, Petr. Základy technologie masa. Vydání první. Vyškov: VVŠ PV Vyškov, 1998. 104 stran. ISBN 80-7231-010-0.
  1. VLKOVÁ, Eva, RADA, Vojtěch a KILLER, Jiří. Potravinářská mikrobiologie. 2. vyd. V Praze: Česká zemědělská univerzita, 2009. 168 s. ISBN 978-80-213-1988-2.
  1. STEINHAUSER, Ladislav a kol. Hygiena a technologie masa. 1. vyd. Brno: LAST, 1995. 643 s. ISBN 80-900260-4-4.
  1. CEMPÍRKOVÁ, Růžena, LUKÁŠOVÁ, Jindra a HEJLOVÁ, Šárka. Mikrobiologie potravin. 1. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita, 1997. 165 s. ISBN 80-7040-254-7.
  1. ŠROUBKOVÁ, Eva. Technická mikrobiologie. Vyd. 1. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 1996. 149 s. ISBN 80-7157-226-8.
  1. ČERNÍKOVÁ, Michaela a MÍŠKOVÁ, Zuzana. Praktická cvičení z potravinářské mikrobiologie. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2010. 134 s. ISBN 978-80-7318-749-1.
  1. GÖRNER, F., VALÍK, Ľ. Aplikovaná mikrobiológia požívatín. 1. vyd. Bratislava, SR: MALÉ CENTRUM. 2004. 528 s.
  1. INGR, Ivo. Základy konzervace potravin. Vyd. 3., přeprac. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007. 119, [18] s. ISBN 978-80-7375-110-4.
  1. Autor: Horst Frank (“original” file); SVG version by -xfi-; counterclockwise rotation by 90°: Domsau2 – Ei1.jpg (“original” file); Anatomy of an egg.svg, licence Creative Commons BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1451058