Mikrobiologie potravin IV
Ing. Zita Bastlová
Anotace

Výukový materiál je zaměřen na mikrobiologii vybraných potravinářských výrob a bude sloužit jako učební materiál do teoretické výuky Mikrobiologie potravin. Jednotlivé kapitoly se opírají o legislativní definice výrobků a hlavní mikrobiologické aspekty jednotlivých výrob.

Cíle

Student je schopen pochopit a vysvětlit základní technologické a mikrobiologické vazby jednotlivých výrob. Rozliší a charakterizuje druhy škodlivých mikroorganismů v potravinách. Upevní si zásady správné osobní hygieny a výrobní praxe.

Klíčová slova
Mikrobiologie droždí, obilí, mouky, pekárenských výrobků, cukrovinek, těstovin, medu, koření, cukru, kakaa, čokolády, kontaminace.
Datum vytvoření
25. 11. 2020
Časová dotace
20 hodin
Jazyková verze
česky
Licence
Zdroje
  1. Vyhláška č. 248/2018 Sb.: Vyhláška o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí. In: . Dostupné také z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2018-248
  1. Vyhláška č. 76/2003 Sb.: Vyhláška, kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony. In: . Dostupné také z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2003-76/zneni-20150624
  1. Vyhláška č. 18/2020 Sb.: Vyhláška o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta. In: . Dostupné také z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2020-18
  1. Směrnice Rady č. 2001/110/ES: O medu. In: . Dostupné také z: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/ALL/?uri=CELEX%3A32001L0110
  1. Vyhláška č. 398/2016 Sb.: Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici. In: . Dostupné také z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-398
  1. GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín: princípy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganismy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho povodu, ktorých zárodky sú prenášané požívatinami. Bratislava: Malé centrum, 2004. ISBN 80-967064-9-7.
  1. ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3. [i.e. 4.], opr. a dopl., v nakl. Academia 1. vyd. [i.e. 2. vyd.]. Praha: Academia, 2008. 363 s. ISBN 978-80-200-1703-1.
  1. ČEPIČKA, Jaroslav. Obecná potravinářská technologie. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 1995. ISBN 80-7080-239-1.
  1. KADLEC, Pavel a kol. Co byste měli vědět o výrobě potravin?: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2009. 536 s. Monografie. ISBN 978-80-7418-051-4.
  1. HRABĚ, Jan, ROP, Otakar a HOZA, Ignác. Technologie výroby potravin rostlinného původu: bakalářský stupeň. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2005 [i.e. 2006]. 178 s. Učební texty vysokých škol. ISBN 80-7318-372-2.
  1. TVRDOŇ, Milan a BÁLEŠOVÁ, Barbora. Kvasná mikrobiologie: pro 3. roč. SPŠ potravinářských, obor kvasná technologie. 1. čes. vyd. Praha: SNTL, 1986. 167 s.
  1. HOFMAN, Miroslav. Biologie: pro 3. ročník SPŠ potravinářské technologie obor průmyslová výroba krmiv a mlynářství. 1. Praha: SNTL, 1986, 181 s.
  1. MÜLLER, Karel. Biologie: pro 3. ročník SPŠ potravinářské technologie obor zpracování mouky. 1. Praha: SNTL, 1986, 181 s.