Obecná mikrobiologie I
Ing. Zdeňka Foltýnová
Anotace

Obecná mikrobiologie I má průpravný charakter. Poskytne studentovi informace o historii a rozdělení mikrobiologie. Student si přiblíží charakteristické vlastnosti základních skupin mikroorganismů, jako jsou: viry, bakterie, kvasinky a plísně. Seznámí se s chemickým složením mikroorganismů a uvede studenta do problematiky morfologie, cytologie a rozmnožování mikroorganismů.

Cíle

Cílem je získání základních informací o struktuře a stavbě buňky bakterií, kvasinek a plísní. Pochopení základních genetických principů mikrobiální buňky a fyziologických vlastností mikrobiálních buněk se zřetelem na podmínky prostředí. Dále pak získání základních informací o virech, jejich struktuře, chemickém složení a rozmnožování.

Klíčová slova
Buňka, cytologie, morfologie, mikroorganismus, rozmnožování, bakterie, plísně, kvasinky, viry.
Datum vytvoření
30. 11. 2019
Časová dotace
32 hodin
Jazyková verze
česky
Licence
Zdroje
  1. ROZSYPAL, Stanislav a kol. Obecná bakteriologie. 1. vyd. Praha: SPN, 1981. 749 s. Učebnice pro vysoké školy.
  1. ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., V nakl. Academia 1. vyd. Praha: Academia, 2002. 363 s. ISBN 80-200-1024-6.
  1. BETINA, Vladimír a NĚMEC, Pavel. Všeobecná mikrobiológia. 1. vyd. Bratislava: Alfa, 1977. 477 s. Edícia potravinárskej literatúry.
  1. BUŇKOVÁ, Leona a DOLEŽALOVÁ, Magda. Obecná mikrobiologie. Vyd. 2., nezměn. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2010. 190 s. ISBN 978-80-7318-973-0.
  1. MIŠURCOVÁ, Ladislava. Základy biologie. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2006. 160 s. Učební texty vysokých škol. ISBN 80-7318-434-6.
  1. LENOCHOVÁ, Mária et al. Biologie pro I. ročník gymnázia. Překlad František Horník a Zdeňka Slavíková. 1. vydání. V Praze: Státní pedagogické nakladatelství, n. p., 1984. 253 stran, 12 nečíslovaných stran obrazových příloh. Učebnice pro střední školy.
  1. FASSATIOVÁ, Olga. Plísně a vláknité houby v technické mikrobiologii: [příručka k určování]. 1. vyd. Praha: SNTL, 1979. 211 s. Řada potravinářské literatury.
  1. KUBIŠTA, Václav. Buněčné základy životních dějů. 1. vyd. Praha: Scientia, 1998. 210 s. ISBN 80-7183-109-3.