Návody na výrobu mléčných výrobků
Josef Mrázek
Anotace

Náplní výukového materiálu Návody na výrobu mléčných výrobků je poskytnout žákům přehledné informace o výrobních předpokladech, vlastnostech mléka a výrobků a jejich zjišťování, hygienických podmínkách výroby. Materiál podává návod k výrobě základních mléčných výrobků, jejich laboratornímu a senzorickému hodnocení, zabývá se i dokumentací kritických kontrolních bodů, vedením výrobní a laboratorní evidence a vybranými technologickými a ekonomickými výpočty.

Cíle

Použití tohoto materiálu směřuje k tomu, aby student:

získal a osvojil si základní hygienická pravidla a snadněji získal praktické dovednosti při výrobě mléčných výrobků,

získal informace o technologickém postupu výroby základních mléčných výrobků,

dovedl získat a vyhodnotit vybrané parametry vztahující se k používané surovině a její přeměně ve finální výrobek,

osvojil si potřebu výrobu správně dokumentovat, vyhodnocovat a řídit ji jak z pohledu bezpečnosti výrobků, tak i ekonomických a ekologických požadavků,

uměl získané vědomosti aplikovat v reálném prostředí daných výrob.

Klíčová slova
Titrační kyselost, hustota mléka, standardizace, kysané výrobky, tvaroh, čerstvý sýr, tvrdý sýr, máslo, tavený sýr, kritické body, technologický a laboratorní deník, sanitace, osobní hygiena.
Datum vytvoření
31. 12. 2019.
Jazyková verze
česky
Licence
Zdroje
  1. Příručka pro faremní a řemeslné zpracování mléka. MZe ČR Praha, 2017. 62 s.
  1. Pipek, P. a kol.: Návody pro laboratorní cvičení z technologie neúdržných potravin. VŠCHT Praha. 1991. 156 s. ISBN 80-7080-104-2.
  1. Indra, Z., Mizera, J.: Chemické kontrolní metody pro obor zpracování mléka. Praha, 1992. 273 s.
  1. Vyhláška MZe č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje.
  1. Hudeček, L., Mlčoušková, H.: Učební texty pro laboratoř poloprovozu a poloprovoz. VOŠP a SPŠM Kroměříž, 2006. 40 s.