Kapitola2
Kvalitativní a kvantitativní přejímka surovin
Přejímka hlavní suroviny – mléka, se uskutečňuje zčásti u dodavatele – v podniku zemědělské prvovýroby, zčásti u odběratele – v mlékárně. Dodavatel mléko po nadojení vyčistí filtrací, vychladí a připraví k předání (zjistí množství a teplotu a zajistí skladování). Po příjezdu cisterny mléko fyzicky předá odběrateli. Ten senzoricky posoudí vůni, barvu, konzistenci a zkontroluje teplotu a množství. Při čerpání mléka do cisterny se pomocí zařízení zvaného autosampler u každé dodávky zajistí:
- odběr bazénového vzorku – pro stanovení legislativně stanovených (CPM celkový obsah mikroorganismů, PSB počet somatických buněk, BM bodu mrznutí), případně i dalších, smluvně dohodnutých kvalitativních parametrů mléka, akreditovanou zkušební laboratoří,
- odběr poměrné části cisternového vzorku – pro posouzení vlastností směsného mléka, především obsahu RIL reziduí inhibičních látek a některých dalších fyzikálně-chemických znaků mléka (teploty, titrační kyselosti a hustoty mléka, obsahu tuku, bílkovin),
- zjištění a zápis přesného množství, teploty a pH mléka – pro platbu za mléko.
Neporušené směsné kravské mléko by mělo vykazovat tyto hodnoty:
- při přejímce v mléčnici:
- při přejímce v mlékárně:
Hodnoty dodaného mléka stanovené akreditovanou laboratoří rozborem bazénových vzorků:
- CPM při 30 °C nejvýše 100 000 KTJ v 1 ml,
- PSB nejvýše 400 000 v 1 ml,
- BM nejvýše –0,520 °C.