Kapitola2
Kvalitativní a kvantitativní přejímka surovin
Přejímka hlavní suroviny – mléka, se uskutečňuje zčásti u dodavatele – v podniku zemědělské prvovýroby, zčásti u odběratele – v mlékárně. Dodavatel mléko po nadojení vyčistí filtrací, vychladí a připraví k předání (zjistí množství a teplotu a zajistí skladování). Po příjezdu cisterny mléko fyzicky předá odběrateli. Ten senzoricky posoudí vůni, barvu, konzistenci a zkontroluje teplotu a množství. Při čerpání mléka do cisterny se pomocí zařízení zvaného autosampler u každé dodávky zajistí:
  • odběr bazénového vzorku – pro stanovení legislativně stanovených (CPM celkový obsah mikroorganismů, PSB počet somatických buněk, BM bodu mrznutí), případně i dalších, smluvně dohodnutých kvalitativních parametrů mléka, akreditovanou zkušební laboratoří,
  • odběr poměrné části cisternového vzorku – pro posouzení vlastností směsného mléka, především obsahu RIL reziduí inhibičních látek a některých dalších fyzikálně-chemických znaků mléka (teploty, titrační kyselosti a hustoty mléka, obsahu tuku, bílkovin),
  • zjištění a zápis přesného množství, teploty a pH mléka – pro platbu za mléko.
Neporušené směsné kravské mléko by mělo vykazovat tyto hodnoty:
  • při přejímce v mléčnici:
    • vůně, barva a konzistence standardní, nezměněná,
    • teplota mléka nejvýše +8 °C (při obdenním svozu nejvýše +6 °C),
    • titrační kyselost 6,2 – 6,8 SH nebo pH 6,5 – 6,7,
  • při přejímce v mlékárně:
    • obsah RIL negativní,
    • teplota mléka nejvýše +10 °C,
    • obsah tuku obvykle 3,8 – 4,0 %,
    • obsah bílkovin obvykle 3,2 – 3,5 %,
    • hustota mléka nejméně 1028 kg∙m–3,
    • obsah tps tukuprosté sušiny nejméně 8,5 %
Hodnoty dodaného mléka stanovené akreditovanou laboratoří rozborem bazénových vzorků:
  • CPM při 30 °C nejvýše 100 000 KTJ v 1 ml,
  • PSB nejvýše 400 000 v 1 ml,
  • BM nejvýše –0,520 °C.