Vybrané kapitoly z potravinářské techniky 2
Josef Mrázek
Anotace

Náplní výukového materiálu Vybrané kapitoly z potravinářské techniky 2 je poskytnout studentům přehledné informace o výrobních zařízeních na zpracování masa, dopravu, skladování a základní ošetření mléka a o základních principech uplatněných při konstrukci potravinářských zařízení, jejich správné funkci a vlivu na jakost potravin.

Cíle

Použití tohoto materiálu směřuje k tomu, aby student:

získal a osvojil si základní znalosti o výrobních zařízeních na zpracování masa, dopravu, skladování a základní ošetření mléka,

dovedl získat a vyhodnotit vybrané parametry vztahující se k danému zařízení,

získal základní přehled o jednotlivých strojních součástech,

osvojil si základní poznatky o funkci strojních součástí a některých všeobecně používaných strojů a zařízení,

pochopil principy práce jednotlivých druhů strojního zařízení ve výše uvedených potravinářských provozech,

uměl získané vědomosti aplikovat v technologických postupech daných výrob,

orientoval se v odborné literatuře technického zaměření.

Klíčová slova
Porážka, omračovací kleště, bourárna, řeznická pila, řezačka masa, masírka, narážečka, sponovačka, udírna, vyvíječ kouře, cisterna, autosampler, průtokoměr, skladovací tanky, sila, pastér, deska, výměník, odstředivka, talíř, tlakoměr, regulační ventil, lapač smetany, homogenizátor, vysokotlaké pístové čerpadlo, homogenizační hlava.
Datum vytvoření
17.5.2020
Časová dotace
60 hodin
Jazyková verze
česky
Licence
Zdroje
  1. KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. a kol.: Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Key Publishing, Ostrava, 2012. 494 s. ISBN 978-80-7418-086-6.
  1. KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH, Michal VOLDŘICH. Přehled tradičních potravinářských výrob: technologie potravin. Ostrava: Key Publishing , 2012. Monografie (Key Publishing). ISBN 978-80-7418-145-0.
  1. RUŽBARSKÝ, J. a kol.: Potravinárska technika. Fakulta výrobných technológií so sídlom v Prešove, 2005. 564 s. ISBN 80-8073-410-0.
  1. VRANÍK, E.: Stroje a zařízení pro 3. ročník SPŠ mlékárenské, SNTL, Praha, 1981, 158 s.
  1. BYLUNG, G.: Dairy Processing Handbook. Tetra Pack Processing Systems AB, Lund, 1995, 436 s.
  1. Firemní materiály
  1. Vlastní poznámky