Náplní výukového materiálu Vybrané kapitoly z potravinářské techniky 2 je poskytnout studentům přehledné informace o výrobních zařízeních na zpracování masa, dopravu, skladování a základní ošetření mléka a o základních principech uplatněných při konstrukci potravinářských zařízení, jejich správné funkci a vlivu na jakost potravin.
Použití tohoto materiálu směřuje k tomu, aby student:
získal a osvojil si základní znalosti o výrobních zařízeních na zpracování masa, dopravu, skladování a základní ošetření mléka,
dovedl získat a vyhodnotit vybrané parametry vztahující se k danému zařízení,
získal základní přehled o jednotlivých strojních součástech,
osvojil si základní poznatky o funkci strojních součástí a některých všeobecně používaných strojů a zařízení,
pochopil principy práce jednotlivých druhů strojního zařízení ve výše uvedených potravinářských provozech,
uměl získané vědomosti aplikovat v technologických postupech daných výrob,
orientoval se v odborné literatuře technického zaměření.
- KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. a kol.: Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Key Publishing, Ostrava, 2012. 494 s. ISBN 978-80-7418-086-6.
- KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH, Michal VOLDŘICH. Přehled tradičních potravinářských výrob: technologie potravin. Ostrava: Key Publishing , 2012. Monografie (Key Publishing). ISBN 978-80-7418-145-0.
- RUŽBARSKÝ, J. a kol.: Potravinárska technika. Fakulta výrobných technológií so sídlom v Prešove, 2005. 564 s. ISBN 80-8073-410-0.
- VRANÍK, E.: Stroje a zařízení pro 3. ročník SPŠ mlékárenské, SNTL, Praha, 1981, 158 s.
- BYLUNG, G.: Dairy Processing Handbook. Tetra Pack Processing Systems AB, Lund, 1995, 436 s.
- Firemní materiály
- Vlastní poznámky