Technologie mléka
Ing. Radmila Matějíčková
Anotace

Studijní materiál zahrnuje celou šíři zpracování mléka od jeho prvovýroby až po výrobu jednotlivých skupin výrobků. Nedílnou součástí je vysvětlení významu konzumace mléčných výrobků ve výživě člověka.

Cíle

Studenti se seznámí se složením mléka, jeho získáváním a následně ošetřením v mlékárně. Naučí se principy výroby jednotlivých mlékárenských výrobků.

Klíčová slova
Mléko, prvovýroba mléka, mléčný výrobek.
Datum vytvoření
01. 08. 2019
Časová dotace
40 hodin
Jazyková verze
česky
Licence
Zdroje
  1. ZIMÁK, Evžen. Technologie: Učebnice pro 4. roč. SPŠ stud. oboru zpracování mléka. 1. vyd. Praha: SNTL, 1988. 362 s.
  1. ZIMÁK, Evžen. Technologie pro 3. ročník střední průmyslové školy mlékárenské, obor zpracování mléka: Učební text. 1. vyd. Praha: SNTL, 1982. 184 s.
  1. BUŇKA, František et al. Mlékárenská technologie I. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2013. 258 s. ISBN 978-80-7454-254-1.
  1. KADLEC, Pavel, MELZOCH, Karel, VOLDŘICH, Michal. Přehled tradičních potravinářských výrob: technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2012. Monografie (Key Publishing). ISBN 978-80-7418-145-0.
  1. ŽIŽKA, Bohumír a MARTINKOVÁ, Zdenka. Mikrobiologie pro 4. ročník střední průmyslové školy mlékárenské. Vydání první. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1980. 148 stran.
  1. JANŠTOVÁ, Bohumíra a NAVRÁTILOVÁ, Pavlína. Produkce mléka a technologie mléčných výrobků. Vyd. 1. Brno: VFU Brno, 2014. 109 s. ISBN 978-80-7305-712-1.
  1. Aktuální vyhlášky a normy.