Laboratorní cvičení z mikrobiologie potravin I-a
Ing. Zita Bastlová
Anotace

Výukový materiál bude sloužit jako úvod do Laboratorního cvičení z mikrobiologie potravin. Navazuje na získané znalosti a dovednosti v laboratorním cvičení z Obecné mikrobiologie, které bude i nadále prohlubovat. Studenti se seznámí s rozdělením a přípravou živných půd, se základy kultivační techniky, od očkování mikroorganismů až po jejich uchovávání a resuscitaci.

Cíle

Cílem je prohloubení základních pracovních návyků a dovedností v mikrobiologické laboratoři. Vštípení a prohloubení zásad aseptické práce. Studenti získají základní dovednosti v oblasti přípravy živných půd a seznámí se se základy kultivační techniky.

Klíčová slova
Aseptické prostředí, živná půda, příprava živných půd, agar, očkování, kultivace, uchovávání mikroorganismů.
Datum vytvoření
10. 04. 2020
Časová dotace
18 hodin
Jazyková verze
česky
Licence
Zdroje
  1. BUŇKOVÁ, Leona a Magda DOLEŽALOVÁ. Obecná mikrobiologie. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2007. ISBN 978-80-7318-516-9.
  1. BURDYCHOVÁ, Radka a Pavla SLÁDKOVÁ. Mikrobiologická analýza potravin. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007. ISBN 978-80-7375-116-6.
  1. KOCKOVÁ-KRATOCHVÍLOVÁ, Anna. Kvasinky a kvasinkovité mikroorganizmy. Bratislava: Alfa, 1982. Edícia potravinárskej literatúry (Alfa).
  1. SLÁDKOVÁ, Pavla a Jana HLAVÁČOVÁ. Speciální mikrobiologie. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2011. ISBN 978-80-7375-558-4.
  1. ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3. [i.e. 4.], opr. a dopl., v nakl. Academia 1. vyd. [i.e. 2. vyd.]. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1703-1.
  1. TVRDOŇ, Milan. Laboratorní cvičení mikrobiologická pro 2. ročník středních průmyslových škol potravinářských. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1977. Řada potravinářské literatury.
  1. TVRDOŇ, Milan. Základní obecná mikrobiologie pro 2. ročník středních průmyslových škol potravinářských. 3., nezm. vyd. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1984.
  1. ŽIŽKA, Bohumír. Mikrobiologie pro 3. ročník Střední průmyslové školy mlékárenské. 2., nezm. vyd. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1980. Řada potravinářské literatury.
  1. ČSN EN ISO 11133. Mikrobiologie potravin, krmiv a vody: Příprava, výroba, uchovávání a zkoušení výkonnosti kultivačních půd. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2014.
  1. ČSN EN ISO 7218. Mikrobiologie potravin a krmiv: Všeobecné požadavky a doporučení pro mikrobiologické zkoušení. Praha: Český normalizační institut, 2008, 68 s.