Laboratorní cvičení z mikrobiologie potravin II-a
Ing. Zita Bastlová
Anotace

Výukový materiál bude sloužit jako návod do Laboratorního cvičení z mikrobiologie potravin a bude navazovat na teoretickou výuku. Studenti se podrobně seznámí s odběrem, přepravou a zpracováním vzorků pro mikrobiologické zkoušení. Osvojí si postup mikrobiologického rozboru potravinářských výrobků.

Cíle

Cílem je prohloubení správné mikrobiologické praxe a zásad aseptické práce. Získání dovedností v oblasti odběru vzorků a následné mikrobiologické analýzy.

Klíčová slova
Odběr vzorků, vzorkovnice, navážka, ředící roztok, homogenizace, ředění, inokulace, kultivace, kolonie tvořící jednotky.
Datum vytvoření
20. 06. 2020
Časová dotace
18 hodin
Jazyková verze
česky
Licence
Zdroje
  1. BURDYCHOVÁ, Radka a Pavla SLÁDKOVÁ. Mikrobiologická analýza potravin. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007. ISBN 9788073751166
  1. ŽIŽKA, Bohumír a MARTINKOVÁ, Zdenka. Mikrobiologie pro 4. ročník střední průmyslové školy mlékárenské. Vydání první. Praha: SNTL – Nakladatelství technické literatury, 1980. 148 stran.
  1. ŽIŽKA, Bohumír a Korbelová, Marie. Mikrobiologie I. Vydání první. Tiskařské závody Příbram, 1992. 195 stran.
  1. ČSN EN ISO 7218. Mikrobiologie potravin a krmiv – Všeobecné požadavky a doporučení pro mikrobiologické zkoušení. Praha: Český normalizační institut, 2008.
  1. ČSN P CEN ISO/TS 17728. Mikrobiologie potravinového řetězce – Techniky odběru vzorků pro mikrobiologické zkoušení potravin a krmiv. Praha: Český normalizační institut, 2017 24 s.
  1. ČSN EN ISO 6887–1. Mikrobiologie potravinového řetězce – Příprava analytických vzorků, výchozí suspenze a desetinásobných ředění pro mikrobiologické zkoušení: Část 1: Obecná pravidla pro přípravu výchozí suspenze a desetinásobných ředění. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2018, 28 s.
  1. ČSN EN ISO/IEC 17025. Všeobecné požadavky na kompetenci zkušebních a kalibračních laboratoří. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2018.
  1. ČSN EN ISO/IEC 17025. Kvalita vod – Obecné požadavky a návod pro stanovení mikroorganismů kultivačními metodami. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2019.