1.7
Navážka
Navážka musí vystihovat vlastnosti celého vzorku. Před navažováním je třeba obsah vzorku promíchat, nebo navažovat z více míst. Pokud nebylo možné tekuté, kašovité nebo sypké vzorky dokonale promíchat před otevřením obalu, musí se asepticky promíchat po otevření obalu sterilní, skleněnou tyčinkou, lžící apod. Z ostatních druhů vzorků se musí odebírat navážka tak, aby v ní byly rovnoměrně zastoupeny všechny složky vzorku.
Definice
Hmotnost nebo objem navážky je konkrétně stanoven v příslušných normách pro určitý výrobek nebo metodu rozboru. Obvykle to bývá 10 g nebo 10 ml pro kvantitativní rozbor, pro přímé očkování tekutého vzorku nejméně 1 ml. Pro kvalitativní rozbor se nejčastěji používá navážka 25 g nebo 25 ml analyzovaného vzorku.
Tekuté vzorky se odměřují sterilní pipetou z hloubky vzorkovnice. Roztok, který ulpí na povrchu pipety, se nechá stéct k jejímu hrotu a odstraní se otřením o vnitřní stěnu vzorkovnice (obalu spotřebitelského balení) nad hladinou vzorku. Viskózní tekutiny se odstraní otřením povrchu pipety sterilním čtverečkem buničité vaty. Z ostatních vzorků se odebírá navážka sterilním nožem, skalpelem, špachtlí nebo lžící do sterilní váženky s víčkem nebo do homogenizační nádoby. Většinou navažujeme do sterilního polyetylenového sáčku.
+
10. Navažování vzorku
Obr. 10. Navažování vzorku
+
11. Sáček s filtrační vložkou
Obr. 11. Sáček s filtrační vložkou
+
12. Váleček k rozmělnění vzorku, klips k uzavření sáčku
Obr. 12. Váleček k rozmělnění vzorku, klips k uzavření sáčku
+
13. Prachovnice se skleněnými perlami na oplach
Obr. 13. Prachovnice se skleněnými perlami na oplach