Dietní systém pro zdravotnická zařízení
Dagmar Kovářů, Jitka Knápková
Anotace

Výukový materiál je určen pro nelékařské zdravotnické profese. Má přispět ke zkvalitnění multidisciplinární péče o nutriční stav pacientů. Stručně pojednává o významu dietetiky a následně přibližuje čtenáři Dietní systém, coby základní dokument pro poskytování léčebné výživy ve zdravotnických zařízeních, s důrazem na specifika jednotlivých diet a povinnosti jednotlivých nelékařských profesí při zajišťování léčebné výživy.

Cíle

Po prostudování bude čtenář znát strukturu diet v Dietním systému, jejich podstatu, indikace a vzájemné seskupení do technologických základů. V systému poskytování léčebné výživy bude moci plnohodnotně působit v rámci legislativně daných odborných kompetencí dle svého profesního zaměření.

Klíčová slova
Klinická výživa, léčebná výživa, dietní systém, dieta, indikace, doporučená denní dávka, technologický základ, přídavek, mechanické, chemické a termické šetření
Datum vytvoření
05. 12. 2018
Jazyková verze
česky
Licence
Zdroje
  1. KOVÁŘŮ, Dagmar a Jitka KNÁPKOVÁ. Bezlepková a bezmléčná dieta. Brno: CPress, 2013. ISBN 978-80-264-0185-8.
  1. KOMÁRKOVÁ, Jana a Hana NÁGLOVÁ. Vaříme zdravě a chutně pro fenylketonuriky. Praha: Nadace docentky Blehové pro nemocné fenylketonurií, 1996. ISBN 80-902200-3-7.
  1. KOMÁRKOVÁ, Jana a Ludmila HEJCMANOVÁ. Vaříme zdravě a chutně pro fenylketonuriky. Praha: Nadační fond docentky Blehové pro nemocné fenylketonurií, 2004. ISBN 80-239-2877-5.