3.1
Dělení diet
Dietu je možné charakterizovat jako stravu upravenou vzhledem k charakteru onemocnění. Hlavním cílem „dodržování diety“ je prevence nebo ovlivnění patologického stavu organismu. Léčebného efektu je dosahováno různými prostředky, které tvoří podstatu dané diety. Jedná se především o:
  1. Výběr potravin – v některých dietách je přesně specifikován. Zpravidla jsou rozlišeny potraviny vhodné a nevhodné. Dále pak potraviny zakázané, které mohou pacienta vyloženě poškodit, a naopak potraviny doporučené, které mohou významně přispět k léčbě onemocnění. Příklad rozlišení potravin u konkrétní diety uvádí tabulka 1.
Příklad
Tabulka 1. Rozlišení potravin u konkrétní diety
Diagnóza
Vhodná potravina
Nevhodná potravina
Zakázaná potravina
Doporučená potravina
Celiakie
Kukuřičný chléb
--
Pšeničný chléb
Pohankový chléb
Obezita
Nízkotučný sýr
Smetanový sýr
--
Zelenina
Alergie na ryby
Maso, kromě ryb
--
Ryby a výrobky
z nich
--
Anemie z nedostatku železa
všechny
--
--
Játra
  1. Technologie přípravy pokrmů – léčebný efekt tzv. „šetřících“ diet je postaven na způsobu přípravy jednotlivých pokrmů. Především se jedná o eliminování některých technologických úprav, dále pak o způsob využívání tuků, dietní způsoby zahušťování, způsoby dochucování pokrmů a úpravu jejich konzistence.
  1. Režimová opatření – také velikost porce, četnost denních jídel a jejich skladba mohou významně zasahovat do léčby onemocnění. Některé diety mají snížené nebo zvýšené porce, jiné mají z určitého důvodu zařazeny druhé večeře a jiné jsou například bez polévek.
Diety se dělí také z pohledu denního energetického obsahu, a to na:
  1. Redukční – snížený energetický příjem za účelem redukce tělesné hmotnosti
  1. Udržovací – optimální energetický příjem pro udržení tělesné hmotnosti
  1. Realimentační – zvýšený energetický příjem pro navýšení tělesné hmotnosti
Jiným dělením z pohledu obsahu energie a základních živin je dělení na:
  1. Diety plnohodnotné – mají dostatečnou denní dávku energie a základních živin, jsou vhodné k dlouhodobému podávání.
  1. Diety neplnohodnotné – denní dávka energie a některých základních živin je snížená, jsou určeny k podávání na přechodnou dobu, zpravidla v akutním stádiu onemocnění.
Hlavní struktura Dietního systému je rozdělení diet do tří skupin. V nich jsou řazeny diety s určitým označením a názvem, které by neměly být v jednotlivých zařízeních pozměňovány, aby bylo možné v oblasti léčebné výživy mezioborově komunikovat na území České republiky, publikovat a vydávat edukační materiály s jistotou, že pacientovi/klientovi je v různých zařízeních indikována dieta, aniž by byl dezorientován. Samozřejmě, že jednotlivá zařízení do jisté míry využívají svých specifických označení, například pro mleté maso, neslazenou úpravu pokrmu a podobně, ale označení a název původní diety je vhodné ponechat.
Rozlišujeme:
  1. Diety základní (ve smyslu „výchozí, bazální“) – jsou značeny číslem a názvem diety:
Označení diety
Název diety
0
Tekutá
1
Kašovitá šetřící
2
Šetřící
3
Základní
4
S omezením tuků
5
S omezením zbytků
6
S omezením proteinů
7
Nízkocholesterolová
8
Redukční
9
Diabetická
10
Neslaná šetřící
11
Výživná
12
Strava batolat
13
Strava větších dětí
Poznámka
V Dietním systému je poněkud nešikovně používán pojem „základní diety“. Vyskytuje se celkem ve třech různých úrovních, což může čtenáře poněkud mást:
Diety základní – skupina diet 0 - 13
Diety základní – diety III. technologického základu
Samotná dieta 3 - základní
Rovněž ve skupině šetřících diet se jedna z nich jmenuje dieta č. 2 šetřící.
Diety speciální – jsou značeny číslem + „S“ a názvem diety, viz. tabulka 2:
Tabulka 2. Označení speciálních diet
Označení diety
Název diety
0S
Čajová
0-ND
Nutričně definová
4S
S přísným omezením tuků
9S
Diabetická šetřící
  1. Standardizované dietní postupy – jsou značeny „S“/ zkratka a názvem diety. Tato skupina diet je neuzavřená, některé díky rozvoji medicíny zanikly a naopak díky novodobým onemocněním se objevují nové diety. V tabulce 3 jsou uvedeny nejznámější z nich.
Tabulka 3. Označení standardizovaných dietních postupů
Označení diety
Název diety
S/P
Při akutní pankreatitidě
S/BLP
Bezlepková
S/BLK
Bezlaktózová
S/35; S/20
Dieta při chronickém selhání ledvin
S/PKU
Dieta při fenylketonurii
Neméně významné je dělení základních diet do tzv. „technologických základů“. Vždy jsou sdruženy diety, které mají velmi podobné léčebné zaměření, podobnou skladbu jídelníčku a základ přípravy pokrmů je pro ně společný. Indikuje–li lékař kombinaci diet, neměly by být mezi sebou kombinovány diety z jednoho technologického základu, taková kombinace diet je bezpředmětná. Dle sdružení do technologických základů rozlišujeme:
    1. Šetřící diety – 0; 1; 2; 4; 5; 12
    1. Základní (ve smyslu „bez omezení“) diety – 3; 11; 13
    1. Diety při metabolických onemocněních – 7; 8; 9
    1. Neslané diety – 6; 10
Poznámka
Během své praxe se určitě často setkáte s tím, že si váš pacient pod slovem dieta představí takový způsob stravy, který ho velmi omezí ve výběru potravin, v technologické úpravě, množství jídla. Představí si tedy zejména dietu redukční. Je třeba si uvědomit, že změna ve stravování se rozhodně nemusí vždy týkat pouze množství stravy, tedy jeho snížení, ale naopak jsou i diety výživné, jejich cílem je naopak nárůst hmotnosti pacienta.