4.2
Dieta č. 1 – kašovitá šetřící
Doporučené denní dávky
kJ
Bílkoviny
Tuky
Sacharidy
Vitamín C
9500
80 g
70 g
320 g
90 mg
Indikace
  • Obecně při zhoršeném kousání a polykání.
  • Po operaci v dutině ústní.
  • Po tonzilektomii.
  • Při poranění v obličeji.
  • Při onemocnění jícnu (například zánět, poleptání, onkologické onemocnění, stenóza jícnu).
  • V prvních dnech po operaci žaludku.
  • Při vředové chorobě žaludku nebo dvanáctníku – v období ataky.
  • Při některých otravách a horečnatých onemocněních – přechodně.
Charakteristika
  • Dieta je energeticky i biologicky plnohodnotná, lze ji podávat dlouhodobě.
  • Dieta je mechanicky, ale také termicky a chemicky šetřící.
  • Má pět denních jídel, pokrmy se upravují do kašovité podoby.
  • Strava je lehce stravitelná, nenadýmavá.
Technologie přípravy pokrmů
  • Používáme pouze povolené potraviny.
  • Před tepelnou úpravou odstraňujeme slupky, tuhé části, kosti a podobně.
  • Maso opékáme na sucho.
  • Používáme vaření a dušení, včetně vaření a dušení v páře, v konvektomatu, pečení ve vodní lázni, v alobalu, pečení bez tvorby kůrky.
  • Pokrmy zahušťujeme na sucho opraženou moukou, zátřepkou, vždy dobře povaříme, dále povolenou zeleninou, strouhaným bramborem, strouhaným bílým pečivem.
  • Tuk vkládáme do hotových pokrmů.
  • Výsledné pokrmy upravujeme do kašovité konzistence mletím, lisováním, popřípadě mixováním, nakrájením nadrobno, nastrouháním.
Výběr potravin
Maso, vnitřnosti, masné výrobky
Hovězí, telecí, vepřové z kýty. Kuře, krůta, králík. Čerstvé ryby – například kapr, lín, treska, pangasius, tilápie, mahi-mahi, rybí filé, losos, tuňák. Vnitřnosti – játra.
Šunka, šunkový salám, krůtí a kuřecí šunkový salám – pěny, pomazánky. Tuňák ve vlastní šťávě na pomazánky. Drůbeží, telecí a dietní párky.
Příklady nevhodných potravin: vepřový bok, plecko, uzená masa, trvanlivé salámy, zabijačkové speciality atd. Veškeré druhy masa podávané v celku.
Vejce
Do pokrmů i jako samostatný pokrm v lehce stravitelné formě – sedliny, vařená natvrdo – do pomazánek.
Mléko a mléčné výrobky
Mléko sladké, zakysané mléčné výrobky, Actimel, jogurt bílý nebo ovocný s povoleným druhem ovoce. Tvaroh, termix, pribináček, lipánek, …- s povolenou příchutí. Sýry tvarohové – například ricotta, cottage, gervais, lučina, palouček, tavený tvarohový sýr (např. kiri, duko), mozzarella. Čerstvé kozí a ovčí tvarohové sýry. Tofu – individuálně dle zařízení, ne po operacích gastrointestinálního traktu. Tavené sýry. Sýr tvrdý – eidam – strouhaný. Vše bez pikantních příchutí. Mléčná rýže a mléčná krupice s povolenými příchutěmi.
Příklady nevhodných potravin: plísňové sýry (např. niva, hermelín), uzené sýry, aromatické sýry (např. olomoucké tvarůžky).
Tuky
Kvalitní oleje (např. řepkový), máslo, margaríny – do pokrmů, na pečivo, do pomazánek. Pomazánkové máslo bez příchutí.
Obiloviny
Bílá pšeničná mouka, krupice (hrubá i dětská). Ovesné vločky, krupky, loupaná pohanka, lisované. Bílá rýže, kuskus.
Příklady nevhodných potravin: celozrnné varianty výrobků.
Pečivo
Bílé - veka, housky a rohlíky. Vánočka bez posypu, piškoty. Bílý toustový chléb.
Příklady nevhodných potravin: chléb, sójový rohlík, celozrnné pečivo.
Příkrmy
Brambory – ve formě kaše, rýže, bramborový knedlík. Houskový knedlík jemný, bílá rýže, těstoviny (drobné tvary, např. tarhoňa), kuskus.
Příklady nevhodných potravin: celé brambory, hranolky, krokety, rýže Natural, celozrnné těstoviny.
Moučníky a dezerty
Těsta – piškotová, tvarohová, odpalovaná, bílková, krupicová, pudinky, ovocné pěny.
Zelenina
Mladá, nenadýmavá. Čerstvá, mražená, sterilovaná, sušená. Mrkev, celer, petržel, pastyňák, mladé kedlubny, špenát, rajčatová šťáva a protlak, červená řepa, dýně, patison, mangold, cuketa, batáty. V menším množství (do polévek, míchaná zelenina) - mladý květák, fazolky, hrášek, brokolice. Hlávkový salát, ledový salát, čínské zelí a další druhy salátů – jemně krájené – individuálně dle klientely.
Příklady nevhodných potravin: např. paprika, zelí, kapusta, veškerá kusová zelenina.
Ovoce
Banán, strouhané jablko bez slupky. Šťávy, kysely, rosoly a džemy z mandarinek, grepů, pomerančů, pomela, hroznového vína, meruněk, broskví, khaki, manga, švestek, rynglí, blum, višní a třešní.
Příklady nevhodných potravin: hrušky, angrešt, rybíz červený i černý, celé hroznové víno, veškeré kusové ovoce.
Sladidla
Cukr, glukopur, med, džem.
Koření
Zelené natě – petrželka, pažitka, kopr, majoránka, libeček. Vývar z kmínu, vývar z bobkového listu, vývar z hub. Droždí – do polévek. Vanilka, citrónová a pomerančová šťáva a kůra.
Nápoje
Čaj, čaj s mlékem, švédský čaj, bílá káva, mléko, kakao. Ovocné šťávy, džusy – ředěné vodou či čajem z povoleného druhu ovoce. Neperlivé minerální vody, stolní vody.
Smetana, koktejly – ne po operacích gastrointestinálního traktu.
Tabulka 5 ukazuje orientační šablonu pro sestavení plnohodnotného jídelníčku pro dietu kašovitou.
Tabulka 5. Orientační šablona pro tvorbu jídelního lístku diety 1
Název denního jídla
Skladba denního jídla
Snídaně
Teplý nápoj
Pečivo
Máslo, margarín
Bílkovinná potravina nebo sacharidová potravina
Přesnídávka
Ovoce nebo zelenina nebo mléčný výrobek - v povolené úpravě
Oběd
Polévka – některé mixované nebo krémové
Hlavní pokrm – obsahuje bílkoviny, pokud maso = mleté, hašé, apod.
Povolený příkrm
Zelenina nebo ovoce v povolené úpravě
Svačina
Mléko, mléčný nápoj, mléčný výrobek, puding
Pečivo
Večeře
Hlavní pokrm – obsahuje bílkoviny, pokud maso = mleté, hašé, apod.
Povolený příkrm
Zelenina nebo ovoce v povolené úpravě
Další variantou jsou husté polévky, kaše, pyré
Obrázek 7 ukazuje vhodný pokrm pro dietu kašovitou šetřící.
+
7. Klopsy z mletého masa v rajské omáčce, dušená rýže
Obr. 7. Klopsy z mletého masa v rajské omáčce, dušená rýže
Příklad
Příklad jídelního lístku pro dietu kašovitou šetřící
Snídaně: čaj s mlékem, veka, tvarohová pomazánka s pažitkou
Přesnídávka: jablečná přesnídávka
Oběd: polévka jarní, klopsy na rajském protlaku, jemné těstoviny
Svačina: jogurt meruňkový, piškoty
Večeře: kuřecí přírodní plátek mletý, bramborová kaše, salát ze strouhané červené řepy
Poznámka
Dieta se používá podle výše uvedených indikací. Není vhodná pro seniory, kteří sice mnohdy obtížně koušou některé potraviny, ale šetřící úprava není nutná v rozsahu diety kašovité. V nemocnicích s geriatrickými odděleními je proto vhodnější zavést do dietního systému dietu geriatrickou, kdy bývá především výběr potravin a jejich mechanická úprava uzpůsobena potřebám této klientely. Zkušený nutriční terapeut zvládne sestavit pestrý jídelníček odpovídající také nutričním potřebám seniorů.
V nemocnicích bývá také využívána mletá varianta kterékoliv diety z dietního systému dle potřeby pacienta, mletá varianta je označována většinou zkratkou ML, např. označení 9ML, 3ML. Většinou se do mleté podoby upravují masové pokrmy.