4.6
Dieta č. 12 – strava batolat
Doporučené denní dávky
kJ | Bílkoviny | Tuky | Sacharidy | Vitamín C |
5500 | 45 g | 40 g | 190 g | 50 mg |
Indikace
- Pro děti od dokončeného 1 roku, (popř. 18 měsíců) do 3 let, pokud jejich zdravotní stav nevyžaduje indikaci jiné diety.
Charakteristika
- Plnohodnotná dieta po stránce energetické, lze ji podávat delší dobu.
- Jedná se o biologicky vysoce hodnotnou stravu.
- Pravidelně zařazujeme ovoce a zeleninu.
- Strava je pestrá, chutná a lehce stravitelná. Ne příliš aromatická a kořeněná. Dbáme na vzhled pokrmu, tak aby byl pro dítě atraktivní (obrázek 13).
- Dieta má pět denních jídel.
- Mírně šetřící - dodržovat zásady chemického, mechanického a termického šetření.
- Nemixovat – dítě musí kousat.
- Mléko a mléčné výrobky zůstávají základem výživy, po 1. roce v množství do 300 – 330 ml za den (nebo jeho ekvivalenty), po 2. roce alespoň 125 ml. Do 2 let věku se doporučuje mléko plnotučné.
- Bílkoviny – alespoň z poloviny živočišného původu.
- Sacharidy – největší podíl z celkové energie, vláknina v množství 5g/den.
- Cukr na slazení omezujeme. (Obezita, kazivost zubů, dítě si zvykne na sladkou chuť)
- V domácí péči je výživa batolat volnější.
- Omezujeme solení, pozor na slané potraviny
+

Obr. 13. Veselý chlebík
Technologie přípravy pokrmů
- Používáme vaření, dušení, pečení, úpravy v páře, v alobalu, zapékání, úpravy v konvektomatu.
- Nepoužíváme smažení.
- Pokrmy upravujeme doměkka.
- Maso před úpravou opékáme na sucho.
- Zahušťujeme moukou opraženou na sucho nebo zátřepkou, vždy dostatečně dlouho povařenou, lisovanou povolenou zeleninou, strouhanými brambory, strouhaným bílým pečivem.
- Tuk vkládáme do hotových pokrmů, používáme kvalitní oleje. K namazání na pečivo upřednostňujeme máslo.
Výběr potravin
Maso, masné výrobky
Telecí, hovězí, vepřové z kýty, kuře, krůta, králík, jehněčí, Čerstvé ryby, například kapr, lín, treska, pangasius, rybí filé, losos, tuňák- s ohledem na přítomnost kostí. Šunka – drůbeží, vepřová, šunkový salám, drůbeží salám. Drůbeží, telecí a dietní párky. Tuňák ve vlastní šťávě na pomazánky.
Příklady nevhodných potravin: vepřová plec, krkavice, bok, hovězí kližka. Pozor na kosti u ryb. Trvanlivé uzeniny, paštiky, zabijačkové speciality.
Vejce
V lehce stravitelné úpravě, ne na tuku, i vařené natvrdo do pomazánek.
Mléko a mléčné výrobky
Všechny druhy mléka i jako samostatný nápoj. Zakysaná smetana, zakysané mléčné výrobky, jogurty – bílé a ovocné s povolenou příchutí. Tvaroh – tvrdý, měkký. Termixy, pribináčky, lipánky, pudinky- s povolenou příchutí. Mléčná rýže a mléčná krupice s povolenými příchutěmi. Sýry – tvarohové, tavené i tvrdé, bez pikantních příchutí.
Příklady nevhodných potravin: sýry aromatické a plísňové, s pikantní příchutí, uzené sýry.
Tuky
Máslo, margaríny, kvalitní oleje.
Obiloviny
Bílá mouka, krupice. Ovesné vločky, krupky – lisované. Bílá rýže, loupaná pohanka, jáhly, kuskus, quinoa.
Pečivo
Bílé – rohlíky a housky, veka, suchary. Vánočka bez posypu, piškoty, sušenky (typu BeBe, Albertky) Běžný chléb bez posypání (například kmínový), toustový bílý chléb, sladký rohlík.
Příkrmy
Brambory – bramborová rýže a kaše, jemný bramborový knedlík. Jemný houskový knedlík, noky, halušky. Bílá rýže, těstoviny.
Moučníky a dezerty
Těsta piškotová, sněhová, tvarohová, odpalovaná, krupicová, třená tuková, křehká tuková, bílková. Pudinky, krémy, pěny. Možno zařadit na svačinu.
Zelenina
Mladá, nenadýmavá. Čerstvá, mražená, sušená. Mrkev, celer, petržel, pastiňák, špenát, červená řepa, mangold, patison, cuketa, lilek, dýně, batáty, kedlubny, fazolka, hrášek, květák, brokolice. Rajčata, rajský protlak, šťáva. Hlávkový salát, čínské zelí, ledový salát i jiné druhy salátu – jemně krájené. Pórek – ne syrový, menší množství. Meloun (bez peciček).
Příklady nevhodných potravin: velké kusy zeleniny, kdy hrozí vdechnutí. Zelenina nadýmavá – např. zelí, kapusta.
Ovoce
Nenadýmavé. Čerstvé, kompotované, mražené. Rosoly, kysely, kompoty, džemy, pyré, šťávy, džusy. Jablka, meruňky, broskve, nektarinky, pomeranče, mandarinky, grep, pomelo, citrony, limetky, khaki, mango. Třešně, višně, ryngle, švestky, blumy - kompoty. Hroznová šťáva.
Individuálně, dle zařízení – jahody, maliny, borůvky – tepelně zpracované – kompoty, džemy, dětské výživy, v jogurtu.
Sladidla
Sladíme cukrem, medem, glukopurem. Není vhodné sladit náhradními sladidly.
Koření
Zelené natě – petrželka, pažitka, kopr. Kmín, majoránka, libeček, saturejka. Malé množství sladké mleté papriky, malé množství nového koření. Vývar z bobkového listu, vývar z hub, vývar z celé cibule. Droždí – do polévek. Vanilkový cukr, citrónová a pomerančová šťáva a kůra.
Nápoje
Čaj, čaj s mlékem, švédský čaj, mléko, bílá káva, kakao. Mléčné koktejly. Ředěné ovocné šťávy a džusy. Neperlivé minerální vody, stolní vody.
Tabulka 9 je orientační šablona pro sestavení plnohodnotného jídelníčku pro batolata.
Tabulka 9. Orientační šablona pro tvorbu jídelního lístku diety 12
Název denního jídla | Skladba denních jídel |
Snídaně | Teplý nápoj – mléko, kakao, bílá káva, čaj, čaj s mlékem Pečivo - bílé, chléb, sladké, piškoty Máslo Bílkovinná potravina nebo sacharidová potravina Vejce, šunka, sýr, jogurt, mléčná kaše, občas džem, med Zelenina/ovoce |
Přesnídávka | Ovoce nebo zelenina nebo mléčný výrobek - v povolené úpravě |
Oběd | Polévka Hlavní pokrm – obsahuje bílkoviny, příkrm Zelenina nebo ovoce v povolené úpravě |
Svačina | Mléko, mléčný nápoj, mléčný výrobek Pečivo, popřípadě ovoce, zelenina v povolené úpravě |
Večeře | Hlavní pokrm – obsahuje bílkoviny, příkrm Zelenina nebo ovoce v povolené úpravě |
Příklad
Příklad jídelního lístku pro dietu č. 12 – strava batolat
Snídaně: mléko, chléb, lučina, rajče
Přesnídávka: jablečná přesnídávka
Oběd: polévka pohanková, krůtí kostky v mrkvi, vařené brambory
Svačina: banán s bílým jogurtem
Večeře: rýžová kaše, máslo, broskvový kompot
Poznámka
Dieta č. 12 – strava batolat je určena dětem, které musí z různých důvodů být hospitalizovány v nemocnici a jejich zdravotní stav nevyžaduje žádnou speciální úpravu stravy. V domácím prostředí je strava pestřejší, takřka bez omezení s ohledem na věk dítěte, zejména co se týká výběru ovoce, zeleniny. Také technologická úprava doma nemusí být dietní, s tukem přidávaným až do hotových pokrmů. U zdravého dítěte je možné zařadit po prvním roce opékání na oleji, s následným podlitím tekutinou. Smažení se v této věkové kategorii doporučuje výrazně omezit. V nemocničním stravovacím provoze se tato dieta připravuje spolu s dietami šetřícími, které obsahují pokrmy lehce stravitelné, bez ostrého koření, potravin s vysokým obsahem nestravitelné vlákniny či nadýmavých potravin. V některých zařízeních se strava batolat připravuje mletá. Oblíbené sladké pokrmy je vhodné doplnit o ovoce (obrázek 14), při přípravě používat méně cukru.
+

Obr. 14. Pudink s piškoty a ovocem