5.3
Dieta č. 13 – strava větších dětí
Doporučené denní dávky
Věk | kJ | Bílkoviny | Tuky | Sacharidy | Vitamín C |
4 – 7 let | 7000 | 60 g | 55g | 230 g | 50 mg |
8 – 15 let | 8800 | 75 g | 65 g | 300 g | 90 mg |
Indikace
- Dieta je určena dětem od 4 do 15 let, pokud jejich zdravotní stav nevyžaduje jinou dietní léčbu.
- Dieta 13 je určena pro děti předškolního věku, dieta 13S pro děti mladšího školního věku. Děti starší lze individuálně převést na dietu 3 nebo 11, dle jejich potřeby energie.
Charakteristika
- Nejedná se o dietu v pravém slova smyslu, ale o plnohodnotnou stravu, která má dodat potřebné výživové složky pro růst a vývoj dítěte.
- Strava má být chutná, pestrá, barevná.
- Obsah základních živin je fyziologický.
- Dieta se odvozuje od diety 3 – základní. Velikost porcí je rozlišena na dvě varianty 13 a 13S. Strava obsahuje pět denních jídel. Starším dětem lze zařadit II. večeři. Svačiny a přesnídávky jsou voleny s ohledem na zabezpečení dostatečného množství bílkovin, vápníku, železa a vitamínů.
- 1krát týdně lze zařadit moučník.
- Strava nevyžaduje šetřící úpravu, pouze po chemické stránce jsou vyloučeny pikantní, slané, příliš tučné potraviny a ostré koření.
- Jednotlivé skupiny potravin a technologických úprav zařazujeme v intervalech dle výživových doporučení.
Technologie přípravy pokrmů
- Používáme veškeré technologické úpravy, smažení však pouze 1krát týdně.
- Pokrmy lze zahušťovat běžnou jíškou, zátřepkou, strouhaným pečivem, obilovinami, lisovanou potravinou, hraškou.
- Chuťová úprava je pestrá s využitím různých druhů koření. Ne však příliš pikantní.
Výběr potravin
Maso, vnitřnosti, masné výrobky
Používáme všechna, vylučujeme příliš tučné druhy (například bůček), zařazujeme ryby, drůbež i běžné jatečné druhy mas, vnitřnosti jsou povoleny. Používáme různé druhy libových uzenin. Jednotlivé druhy střídáme v jídelním lístku dle zásad zdravé výživy.
Příklady nevhodných potravin: pikantní druhy uzeniny, příliš tučné a slané druhy.
Vejce
Lze použít do pokrmů i samostatně. Veškeré úpravy – vařené naměkko, natvrdo, sázená vejce, míchaná vejce, pomazánky. Zařazujeme je do jídelního lístku dle zásad zdravé výživy.
Mléko a mléčné výrobky
Zařazujeme do jídelního lístku denně, jednotlivé druhy střídáme. Nepoužívat pouze ve slazené formě. Používáme veškeré druhy - sladké i zakysané, i smetanu, šlehačku. Tvaroh. Střídáme příchutě, formu zařazení do jídelního lístku. Sýry – čerstvé, tvrdé, tavené, atd.
Příklady nevhodných potravin: zejména u mladších dětí se nepoužívají sýry aromatické (např. romadúr, olomoucké tvarůžky) nebo sýry plísňové.
Tuky
Vhodné jsou oleje, máslo, rostlinná másla tzv. margaríny, povoleno je i sádlo, tuky na smažení. K namazání na pečivo upřednostňujeme máslo. K přípravě salátů ze syrové zeleniny či ovoce je vhodné používat olivový olej. Pro jednotlivé úpravy volíme nejvhodnější druhy tuku.
Obiloviny
Všechny druhy, včetně celozrnných. - v různých úpravách. Zařazujeme i méně známé druhy – pohanka, jáhly, kuskus, bulgur, quinoa a podobně. Zařazujeme je do jídelního lístku dle zásad zdravé výživy.
Pečivo
Veškeré druhy jsou povoleny. Jednotlivé druhy je potřeba střídat – bílé, celozrnné, tmavé, sladké druhy a jiné. Pro zpestření JL můžeme zařadit různé cereálie, například s mlékem.
Příkrmy
Brambory ve všech technologických úpravách – vařené brambory, bramborová kaše, bramborový salát, bramborový knedlík, apod. Omezujeme brambory připravené na velkém množství tuku. Ostatní druhy - v různých úpravách. Zařazujeme i méně známé druhy – celozrnnou rýži, celozrnné těstoviny a podobně.
Luštěniny
Všechny druhy v různých úpravách. Zařazujeme i méně známé druhy dle zásad zdravé výživy, minimálně 1x týdně. Sojové výrobky: mléko, jogurty, dezerty, sýry atd.
Moučníky a dezerty
Používáme všechny druhy těst, využíváme ovoce, tvaroh, mák, ořechy, povidla - střídáme je. Moučníky zařazujeme 1krát týdně. Omezujeme podávání sladkostí a nepodáváme je před jídlem.
Zelenina
Čerstvá, mražená i sterilovaná. Používáme nepoškozené kusy. Povoleny jsou všechny druhy, střídat úpravy – vařená, dušená, v polévce, v pokrmu, saláty, hlavní jídlo, kusová, občas i smažená. Zařazujeme každý den.
Ovoce
Používáme čerstvé, kompotované i mražené. Jsou povoleny všechny druhy včetně ořechů. Využíváme i podávání ovocných šťáv, džusů, moštů, kompotů, pyré. Lze použít džemy. Vhodné jsou míchané saláty, ovoce v pokrmech, kusové ovoce. Maximálně využíváme dostupný sortiment. Zařazujeme každý den.
Sladidla
V dietě sladíme cukrem, medem, džemem. Nepřeslazujeme.
Koření
Strava má být chuťově přitažlivá a pestrá. Mohou se používat téměř veškeré druhy koření, nepoužíváme pikantní a příliš ostré druhy koření.
Nápoje
Čaj – černý, zelený, bílý, červený, ovocné čaje, šípkový. Bylinné dle uvážení (účinek bylin). Káva z melty, bílá káva, mléko, kakao, čaj s mlékem, švédský čaj. Ovocné šťávy, mošty a džusy. Minerální a stolní vody. Omezujeme sladké nápoje, nepodáváme nápoje s chininem a kofeinem.
Tabulka 12 je orientační šablona pro sestavení plnohodnotného jídelníčku pro starší děti.
Tabulka 12. Orientační šablona pro tvorbu jídelního lístku diety 13
Název denního jídla | Skladba denního jídla |
Snídaně | Teplý nápoj – lépe s mlékem Pečivo – střídat, Máslo Bílkovinná potravina nebo sacharidová potravina Zelenina/ovoce Občas cereálie, například s mlékem |
Přesnídávka | Ovoce nebo zelenina nebo mléčný výrobek |
Oběd | Polévka Hlavní pokrm Příkrm Zelenina nebo ovoce v povolené úpravě 1x týdně moučník |
Svačina | Mléko, mléčný nápoj, mléčný výrobek Pečivo, popřípadě ovoce, zelenina |
Večeře | Hlavní pokrm Příkrm Zelenina nebo ovoce v povolené úpravě |
II. večeře | Individuálně, aby děti neměly hlad – prostor pro ovoce, zeleninu, bílkovinnou potravinu, pečivo |
Příklad
Příklad jídelníčku pro dietu 13 – strava starších dětí
Snídaně: bílá káva, chléb, máslo, eidam, rajče
Přesnídávka: hroznové víno
Oběd: polévka bramborová, svíčková na smetaně, houskový knedlík
Svačina: ovocný jogurt, müsli
Večeře: kuřecí nudličky se zeleninou, dušená rýže (obrázek 18)
II. večeře: veka, máslo, banán
+

Obr. 18. Kuřecí nudličky se zeleninou, dušená rýže