5.3
Dieta č. 13 – strava větších dětí
Doporučené denní dávky
Věk
kJ
Bílkoviny
Tuky
Sacharidy
Vitamín C
4 – 7 let
7000
60 g
55g
230 g
50 mg
8 – 15 let
8800
75 g
65 g
300 g
90 mg
Indikace
  • Dieta je určena dětem od 4 do 15 let, pokud jejich zdravotní stav nevyžaduje jinou dietní léčbu.
  • Dieta 13 je určena pro děti předškolního věku, dieta 13S pro děti mladšího školního věku. Děti starší lze individuálně převést na dietu 3 nebo 11, dle jejich potřeby energie.
Charakteristika
  • Nejedná se o dietu v pravém slova smyslu, ale o plnohodnotnou stravu, která má dodat potřebné výživové složky pro růst a vývoj dítěte.
  • Strava má být chutná, pestrá, barevná.
  • Obsah základních živin je fyziologický.
  • Dieta se odvozuje od diety 3 – základní. Velikost porcí je rozlišena na dvě varianty 13 a 13S. Strava obsahuje pět denních jídel. Starším dětem lze zařadit II. večeři. Svačiny a přesnídávky jsou voleny s ohledem na zabezpečení dostatečného množství bílkovin, vápníku, železa a vitamínů.
  • 1krát týdně lze zařadit moučník.
  • Strava nevyžaduje šetřící úpravu, pouze po chemické stránce jsou vyloučeny pikantní, slané, příliš tučné potraviny a ostré koření.
  • Jednotlivé skupiny potravin a technologických úprav zařazujeme v intervalech dle výživových doporučení.
Technologie přípravy pokrmů
  • Používáme veškeré technologické úpravy, smažení však pouze 1krát týdně.
  • Pokrmy lze zahušťovat běžnou jíškou, zátřepkou, strouhaným pečivem, obilovinami, lisovanou potravinou, hraškou.
  • Chuťová úprava je pestrá s využitím různých druhů koření. Ne však příliš pikantní.
Výběr potravin
Maso, vnitřnosti, masné výrobky
Používáme všechna, vylučujeme příliš tučné druhy (například bůček), zařazujeme ryby, drůbež i běžné jatečné druhy mas, vnitřnosti jsou povoleny. Používáme různé druhy libových uzenin. Jednotlivé druhy střídáme v jídelním lístku dle zásad zdravé výživy.
Příklady nevhodných potravin: pikantní druhy uzeniny, příliš tučné a slané druhy.
Vejce
Lze použít do pokrmů i samostatně. Veškeré úpravy – vařené naměkko, natvrdo, sázená vejce, míchaná vejce, pomazánky. Zařazujeme je do jídelního lístku dle zásad zdravé výživy.
Mléko a mléčné výrobky
Zařazujeme do jídelního lístku denně, jednotlivé druhy střídáme. Nepoužívat pouze ve slazené formě. Používáme veškeré druhy - sladké i zakysané, i smetanu, šlehačku. Tvaroh. Střídáme příchutě, formu zařazení do jídelního lístku. Sýry – čerstvé, tvrdé, tavené, atd.
Příklady nevhodných potravin: zejména u mladších dětí se nepoužívají sýry aromatické (např. romadúr, olomoucké tvarůžky) nebo sýry plísňové.
Tuky
Vhodné jsou oleje, máslo, rostlinná másla tzv. margaríny, povoleno je i sádlo, tuky na smažení. K namazání na pečivo upřednostňujeme máslo. K přípravě salátů ze syrové zeleniny či ovoce je vhodné používat olivový olej. Pro jednotlivé úpravy volíme nejvhodnější druhy tuku.
Obiloviny
Všechny druhy, včetně celozrnných. - v různých úpravách. Zařazujeme i méně známé druhy – pohanka, jáhly, kuskus, bulgur, quinoa a podobně. Zařazujeme je do jídelního lístku dle zásad zdravé výživy.
Pečivo
Veškeré druhy jsou povoleny. Jednotlivé druhy je potřeba střídat – bílé, celozrnné, tmavé, sladké druhy a jiné. Pro zpestření JL můžeme zařadit různé cereálie, například s mlékem.
Příkrmy
Brambory ve všech technologických úpravách – vařené brambory, bramborová kaše, bramborový salát, bramborový knedlík, apod. Omezujeme brambory připravené na velkém množství tuku. Ostatní druhy - v různých úpravách. Zařazujeme i méně známé druhy – celozrnnou rýži, celozrnné těstoviny a podobně.
Luštěniny
Všechny druhy v různých úpravách. Zařazujeme i méně známé druhy dle zásad zdravé výživy, minimálně 1x týdně. Sojové výrobky: mléko, jogurty, dezerty, sýry atd.
Moučníky a dezerty
Používáme všechny druhy těst, využíváme ovoce, tvaroh, mák, ořechy, povidla - střídáme je. Moučníky zařazujeme 1krát týdně. Omezujeme podávání sladkostí a nepodáváme je před jídlem.
Zelenina
Čerstvá, mražená i sterilovaná. Používáme nepoškozené kusy. Povoleny jsou všechny druhy, střídat úpravy – vařená, dušená, v polévce, v pokrmu, saláty, hlavní jídlo, kusová, občas i smažená. Zařazujeme každý den.
Ovoce
Používáme čerstvé, kompotované i mražené. Jsou povoleny všechny druhy včetně ořechů. Využíváme i podávání ovocných šťáv, džusů, moštů, kompotů, pyré. Lze použít džemy. Vhodné jsou míchané saláty, ovoce v pokrmech, kusové ovoce. Maximálně využíváme dostupný sortiment. Zařazujeme každý den.
Sladidla
V dietě sladíme cukrem, medem, džemem. Nepřeslazujeme.
Koření
Strava má být chuťově přitažlivá a pestrá. Mohou se používat téměř veškeré druhy koření, nepoužíváme pikantní a příliš ostré druhy koření.
Nápoje
Čaj – černý, zelený, bílý, červený, ovocné čaje, šípkový. Bylinné dle uvážení (účinek bylin). Káva z melty, bílá káva, mléko, kakao, čaj s mlékem, švédský čaj. Ovocné šťávy, mošty a džusy. Minerální a stolní vody. Omezujeme sladké nápoje, nepodáváme nápoje s chininem a kofeinem.
Tabulka 12 je orientační šablona pro sestavení plnohodnotného jídelníčku pro starší děti.
Tabulka 12. Orientační šablona pro tvorbu jídelního lístku diety 13
Název denního jídla
Skladba denního jídla
Snídaně
Teplý nápoj – lépe s mlékem
Pečivo – střídat, Máslo
Bílkovinná potravina nebo sacharidová potravina
Zelenina/ovoce
Občas cereálie, například s mlékem
Přesnídávka
Ovoce nebo zelenina nebo mléčný výrobek
Oběd
Polévka
Hlavní pokrm
Příkrm
Zelenina nebo ovoce v povolené úpravě
1x týdně moučník
Svačina
Mléko, mléčný nápoj, mléčný výrobek
Pečivo, popřípadě ovoce, zelenina
Večeře
Hlavní pokrm
Příkrm
Zelenina nebo ovoce v povolené úpravě
II. večeře
Individuálně, aby děti neměly hlad – prostor pro ovoce, zeleninu, bílkovinnou potravinu, pečivo
Příklad
Příklad jídelníčku pro dietu 13 – strava starších dětí
Snídaně: bílá káva, chléb, máslo, eidam, rajče
Přesnídávka: hroznové víno
Oběd: polévka bramborová, svíčková na smetaně, houskový knedlík
Svačina: ovocný jogurt, müsli
Večeře: kuřecí nudličky se zeleninou, dušená rýže (obrázek 18)
II. večeře: veka, máslo, banán
+
18. Kuřecí nudličky se zeleninou, dušená rýže
Obr. 18. Kuřecí nudličky se zeleninou, dušená rýže