7.4
Vliv psychofarmak na nutriční stav pacientů
Antidepresiva
Pacientům trpícím depresí mohou být v rámci psychoterapie podávána takzvaná antidepresiva, čili medikamenty určené na zmírnění příznaků klinické deprese.
Antidepresiva I. generace
Užívání takzvaných trycyklických antidepresiv nebo antidepresiv I. generace (např. Nortriptylin, Norimipramin, Dosulepin, Amitriptylin, Imipramin a Klomipramin) má za následek celkové zpomalení metabolismu, zvýšení chuti na sladké a tím zvýšení rizika vzniku obezity. Dalším průvodním jevem může být obstipace, kde dbáme především na pravidelný pitný režim. [4]
Antidepresiva II. generace
Vykazují méně nežádoucích anticholinergních účinků než antidepresiva I. generace. Pro tento profil jsou pacienty lépe snášena. Přesto Maprotilin má jeden z nežádoucích účinků, a to sucho v ústech nebo zácpu. Viloxazin způsobuje nauzeu. Je nutné sledovat nutriční stav pacienta a doporučit stravu bohatou na vlákninu a dodržování pitného režimu z důvodu pocitu na zvracení a zácpy. [4]
Antidepresiva III. generace
Jedná se o antidepresiva se selektivní inhibicí zpětného vychytávání serotoninu, zkratka SSRI (např. Fluvoxamin, Fluoxetin, Sertralin, Paroxetin, Citalopram, Escitalopram). Tato skupina medikamentů nezpůsobuje zvýšený výskyt obezity u pacientů, ale naopak některá z nich mohou zapříčinit hmotnostní úbytek až anorexii. Nežádoucími účinky těchto léků je také nauzea, zvracení a průjmy. Vzhledem k těmto rizikům je důležité sledovat nutriční stav pacienta a zahájit případně včasnou nutriční intervenci. [4]
Antidepresiva IV. generace
Stejně jako tomu je u antidepresiv I. generace, také tyto léky (např. Mirtazapin) vedou ke zvýšené chuti k jídlu a možnému nežádoucímu váhovému přírůstku. [4]
Inhibitory monoaminooxidázy
U pacientů užívajících skupinu inhibitorů monoaminooxidázy (IMAO) antidepresiv je zvýšené riziko váhového přírůstku, které je mnohdy spjato se zvýšenou chutí na sladké. Při užívání těchto medikamentů a současné vyšší konzumaci potravin, které obsahují tyramin (biogenní amin vznikají z aminokyseliny tyrosinu), se mohou vyskytovat komplikace spojené s hypertenzí. Potraviny bohaté na tyramin jsou například sýry, kuřecí játra, nakládaná a fermentovaná masa, krevety, sójová omáčka, tempeh, zelí, banány, čokoláda, červené víno, pivo, jogurty a kysané mléčné výrobky. [4]
Antipsychotika
Tato skupina léčiv, nazývaná taktéž neuroleptika, se používá především jako součást léčby psychóz, bipolárních afektivních poruch, stavů úzkostí, depresí, agresivity apod. U pacientů užívajících tyto medikamenty se lze často setkat s přírůstkem tělesné hmotnosti. [4]
Laktační psychóza se objevuje v souvislosti:
Schizofrenie se objevuje nejčastěji u žen ve věkovém rozmezí:
Alzheimrova choroba je:
Agorafobie je:
Patologická závislost na mobilním telefonu se nazývá:
Průvodním jevem pacientů, kteří podstupují odvykací kúru závislosti na nikotinu může být:
Pacienti se závislostí na návykových látkách:
Pacientům s Alzheimerovou chorobou podáváme stravu:
Pacienti, kteří užívají antidepresiva, by měli přijímat stravu:
Potravinou, která obsahuje značné množství tyraminu, je: