Nemoci a výživa 2. blok
Bc. Tomáš Ulč, DiS., Mgr. Soňa Galušková
Anotace

Druhá část obsáhlého celku „Nemoci a výživa“ zahrnuje vybraná onemocnění chirurgická, infekční a onkologická. Jednotlivé skupiny onemocnění jsou vždy doplněny o jejich léčebnou výživu. Poslední část tohoto textu je věnována umělé výživě. Text poskytuje studentům ucelený přehled o dané problematice.

Cíle

Cíle: seznámit s projevy, příznaky, vyšetřovacími metodami a léčbou předkládaných onemocnění, umět vysvětlit příčiny onemocnění, objasnit a obhájit postup léčebné výživy, navázat na kliniku nemocí a logicky uspořádat edukaci pacientů, diskutovat a kriticky vyhodnotit zdravotní stav nemocného.

Klíčové kompetence: postupuje podle osvojeného jednotného systému pro poskytování léčebné výživy, je schopen vysvětlit chirurgická, infekční a onkologická onemocnění včetně léčebné výživy, je ztotožněn s vlastnostmi nutričního terapeuta a je schopen práce v multidisciplinárním týmu.

Klíčová slova
Nemoci, příznaky, léčba, léčebná výživa, chirurgická onemocnění, divertikly, střevní záněty, stomie, zánět žlučníku a žlučových cest, zánět slinivky břišní, předoperační příprava, infekční onemocnění, hepatitida, mononukleóza, salmonelóza, průjem, karcinom tlustého střeva, karcinom prsu, parenterální výživa, enterální výživa, technologická příprava stravy, stravovací návyky, vhodné a nevhodné potraviny, farmakologie, chirurgická léčba.
Datum vytvoření
1. 1. 2020
Časová dotace
50 hodin
Jazyková verze
česky
Licence
Zdroje
  1. ABRAHÁMOVÁ, Jitka a Ladislav DUŠEK. Možnosti včasného záchytu rakoviny prsu. Praha: Grada, 2003, 227 s., grafy, tab., obr. ISBN 80-247-0499-4.
  1. BRODANOVÁ, Marie a Michal ANDĚL. Infuzní terapie, parenterální a enterální výživa. Praha: Grada, 1994. ISBN 80-856-2360-9.
  1. COUFAL, Oldřich a Vuk FAIT. Chirurgická léčba karcinomu prsu. Praha: Grada, 2011, 414 s. ISBN 978-802-4736-419.
  1. ČIHÁK, Radomír. Anatomie 3. 2. vyd. Praha: Grada Publishing, 2002, 655 s. ISBN 80-716-9140-2.
  1. FERKO, Alexander, Zdeněk ŠUBRT a Tomáš DĚDEK, ed. Chirurgie v kostce. 2., dopl. a přeprac. vyd. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-1005-1.
  1. GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora: praktický rádce pro sestry. Praha: Grada, 2007, 227 s. Sestra (Grada). ISBN 978-80-247-1868-2.
  1. HAVLÍK, Jiří. Infekční nemoci. 2., rozš. vyd. Praha: Galén, 2002. ISBN 80-726-2173-4.
  1. JANÍKOVÁ, E., ZELENÍKOVÁ, R. Ošetřovatelská péče v chirurgii pro bakalářské a magisterské studium. Praha: Grada Publishing, 2013, 256 s. ISBN 978-80-247-4412-4.
  1. KELLER, Ulrich, Sibylle BERTOLI a Rémy MEIER. Klinická výživa. Praha: Scientia Medica, 1993, 231 s. ISBN 80-855-2608-5.
  1. KIANIČKA, Bohuslav, Jan, ŽÁK, Martin, BAREŠ. Využití perkutánní endoskopické gastrostomie-přehled indikací, popis techniky a současné trendy v neurologii. Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie. 2012, 75 (2), 165-169. ISSN 1210-7859.
  1. KOHOUT, Pavel, Ľubomír, SKLADANÝ et al. Perkutánní endoskopická gastrostomie a její místo v algoritmu umělé výživy. Praha: Galén, 2002. 255 s. ISBN 80-7262-191-2.
  1. KOHOUT, Pavel, Marie LIŠKOVÁ a Olga MENGEROVÁ. Onemocnění slinivky břišní - dieta pankreatická. Praha: Forsapi, c2007, 125 s. Rady lékaře, průvodce dietou. ISBN 978-80-903820-3-9.
  1. KOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy. Praha: Forsapi, 2016, 180 s. Informační servis pro lékaře. ISBN 978-80-87250-08-2.
  1. KORDULOVÁ, Pavla, Renata, HAKENOVÁ. Péče o PEG a řešení jejich komplikací. Med. praxi 2017; 14(5), 263–266s ISSN 1803-5310.
  1. MARKOVÁ, M. Stomie gastrointestinálního a močového traktu. Brno: NCO NZO 2006. 68 s. ISBN 80-7013-434-8.
  1. MIKŠOVÁ, Z., FROŇKOVÁ, M., ZAJÍČKOVÁ, M. Kapitoly z ošetřovatelské péče II. Aktualizované a doplněné vydání. Praha: Grada Publishing, 2006. 172 s. ISBN 80-247-1443-4.
  1. MĚŠŤÁK, Jan a Luboš DRAŽAN. Rekonstrukce prsu po mastektomii. Praha: Grada, 2006. ISBN 8024711230.
  1. NAVRÁTIL, Leoš. Vnitřní lékařství pro nelékařské zdravotnické obory. 2., zcela přepracované a doplněné vydání. Praha: Grada Publishing, 2017. ISBN 978-80-271-0210-5.
  1. ROZSYPAL, Hanuš. Základy infekčního lékařství. V Praze: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2015. ISBN ISBN978-80-246-2932-2.
  1. SHARMA, Sangita. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Přeložil Hana POSPÍŠILOVÁ. Praha: Grada Publishing, 2018. Sestra (Grada). ISBN 978-80-271-0228-0.
  1. SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Praha: Triton, 2012, 326 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-3479.
  1. ŠAFRÁNKOVÁ, Alena a Marie NEJEDLÁ. Interní ošetřovatelství. Praha: Grada, 2006. Sestra (Grada). ISBN 80-247-1148-6.
  1. VALENTA, Jiří. Základy chirurgie. 2., dopl. a přeprac. vyd. Praha: Galén, c2007. ISBN 978-80-7262-403-4.
  1. ZADÁK, Zdeněk, Michal ANDĚL, Eduard HAVEL a Luboš SOBOTKA. Nutriční a metabolická podpora u kritických stavů a orgánového selhání. Praha: Společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče ČLS JEP, 2001, 180 s. ISBN 80-238-6807-1.
  1. ZACHOVÁ, V. et al. Stomie. Praha: Grada Publishing, 2010. 200 s. ISBN 978-80-247-3256-5.
  1. ZEMAN, Miroslav. Chirurgická propedeutika. 2. přeprac. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2000. ISBN 80-716-9705-2.
  1. ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, [2019], 511 s. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8.
  1. SEDLÁČEK, Petr a Andrea PERTLOVÁ. Nízkobakteriální strava a dietní doporučení pro ambulantní pacienty po transplantaci kmenových buněk krvetvorby. Praha: Dětská transplantační jednotka Praha.