2.5
Léčebná výživa u pacientů s onemocněním žlučníku a žlučových cest
Onemocnění týkajících se oblasti žlučníku a žlučových cest se vyskytuje celá řada, nejčastěji se jedná o přítomnost žlučových kamenů (cholelitiáza), se kterou může souviset žlučníková kolika, což je posun přítomných kamenů žlučovými cestami. Žlučové cesty a žlučník mohou být také postiženy zánětem, kdy hovoříme o cholecystitidě. Ať už se jedná o onemocnění akutní či chronické, své významné místo zde zaujímá léčebná výživa.
Po akutním období zánětu či žlučníkové koliky je pacientům zpravidla indikována dieta šetřící s přísným omezením tuku (4S), a to po dobu 2 až 3 dnů. Následně se pozvolně začínají přidávat další potraviny s obsahem bílkovin (vaječný bílek, nízkotučné mléčné výrobky, libové druhy masa). U pacientů je nutno individuálně vypozorovat potraviny, které způsobují obtíže a ty také následně z jídelníčku vyloučit. Toto období trvá zhruba 7 dnů a není doporučeno přidávání volných tuků (olej, máslo, margaríny apod.) do pokrmů. Následuje dieta s omezením tuku (č. 4), která je také indikována pacientům s chronickým zánětem žlučníku, při žlučových kamenech a po odstranění žlučníku. [6] [21]
2.5.1
Dieta s přísným omezením tuků (4S)
Dieta není energeticky ani biologicky plnohodnotná a z tohoto důvodu ji nelze dlouhodobě podávat. Dieta je převážně sacharidová, jsou zcela vyloučeny bílkoviny masa a mléčné výrobky. Celkové množství přijímaných bílkovin je omezeno na zhruba 30 gramů/den s tím, že jsou hrazeny převážně rostlinnými zdroji. Tuky jsou pak omezeny na méně než 10 gramů/den, volné tuky jsou zcela zakázány. Zakázány jsou také vývary z kostí. Výběr potravin je omezen na potraviny bez tuku či s nepatrným obsahem tuků. Strava musí být zároveň lehce stravitelná a nenadýmavá.
Příklad
Příklad jídelníčku diety 4S
Snídaně: slabý čaj, starší bílá houska s medem
Oběd: šlemová vločková polévka, dušená žemlovka s jablky (dušená pokrájená veka s jablky, mírně oslazeno)
Svačina: ovocná přesnídávka
Večeře: dušená mrkev, vařené brambory
2.5.2
Dieta 4 - s omezením tuku
Základem diety je pravidelnost v jídlech, čili 5 až 6krát denně každé 2 až 3 hodiny. Důležitý je příjem tekutin (30 ml na kg/den). Strava by měla být pestrá a rozmanitá, ale také zároveň šetřící mechanicky, chemicky i termicky. V této dietě se omezuje tuk na 55 gramů za den. Důležité je také vyloučení alkoholu, černé kávy a kouření. Z technologické úpravy volíme vaření, dušení, pečení či zapékání, úpravy v páře, alobalu, konvektomatu. Nesmažíme, negrilujeme a nevysmažujeme masové šťávy. Maso je možné opékat nasucho, podlévat vodou či zeleninovým vývarem. Tuk je možné přidávat na zjemnění až do hotového pokrmu v množství 10 gramů na jedno denní jídlo. Omáčky a polévky zahušťujeme nasucho opraženou moukou, zálivkou z vody a mouky či povoleným druhem lisované zeleniny.
2.5.2.1
Základní výčet vhodných potravin
Obiloviny
Bílá pšeničná mouka, krupice, lisované krupky a ovesné vločky, dětská krupička, bílá rýže, těstoviny, kuskus, Solamyl, Maizena, v malém množství pohanka (například do polévky).
Mléko
Zařazujeme individuálně dle snášenlivosti do 1,5 % tuku, zařazujeme jej spíše na přípravu pokrmů.
Mléčné výrobky
Jogurty do 3,5 % tuku, polotučný tvaroh, zakysané mléčné výrobky (kefír, acidofilní mléko), tavené a polotvrdé sýry do 30 % tuku v sušině, lučina, žervé.
Maso
Volíme libové druhy (kuřecí, krůtí, králičí, telecí, vepřová kýta, hovězí zadní), ryby bez kůže (rybí filé, pstruh, kapr, lín) , šunka s 95% podílem masa.
Vejce
Žloutek v omezeném množství do pokrmů (1 denně), bílek neomezeně v lehce stravitelné úpravě.
Tuk
Volíme kvalitní jednodruhové rostlinné oleje (řepkový, slunečnicový, olivový), Flora, Rama, máslo. Všechny druhy pouze v omezeném množství do 10 gramů na jedno denní jídlo.
Ovoce
Zařazujeme druhy bez tvrdých slupek a zrnek, podáváme zejména loupaná jablka, dále meruňky, broskve, nektarinky, banány, pomeranče, grepy, pomelo, mandarinky, citrony, limetky. Třešně, višně, ryngle, švestky, dýně - kompoty, přesnídávky, pyré.
Zelenina
Vybíráme nenadýmavé druhy, především kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, pastyňák), špenát, hlávkový salát, mangold, červenou řepu, cuketu, dýni, patison. V menším množství zelený hrášek, zelené fazolky, květák a brokolici.
Luštěniny
Nepodáváme.
Pečivo
Nepoužíváme čerstvě upečené. Bílé pečivo, rohlík, houska, veka, bílý toustový chléb, piškoty, vánočka bez posypu
Nápoje
Nesycená voda, slabé čaje, ředěné ovocné džusy. Dle individuální snášenlivosti bílá káva (Caro, Melta) a čaj s mlékem.
Přílohy
Brambory, bramborová kaše, bramborový knedlík, vídeňský knedlík, těstoviny, rýže, kuskus.
Koření
Zelené natě (pažitka, saturejka, petrželka, libeček, bazalka, celerová nať, majoránka, kopr), vývar z kmínu či hub, citronová šťáva, rajčatový protlak.
Polévky
Zařazujeme obilninové polévky, netučné vývary, zejména zeleninový, z povolených druhů mas, zeleninové polévky. Je možné použít zavářky (nudlová, kapání, rýže, vaječná mlhovina).
Omáčky
Rajská, koprová, dietní zeleninová svíčková (místo smetany je použito polotučné mléko).
Moučníky a sladké pokrmy
Je možné připravovat z netučných a nekynutých těst (piškotové, tvarohové), puding, žemlovka, ovocné kysely, šlehaný tvaroh apod.
Nevhodné potraviny
Celozrnné pečivo, chléb, tučné sýry, plísňové a zrající sýry, šlehačka, smetana, tučná masa (kachna, husa, bůček, vnitřnosti), zvěřina, sádlo, špek, slanina, přepalované tuky. Z ovoce je nevhodné zejména bobulovité (rybíz, maliny, borůvky, angrešt, jahody) a švestky. Nevhodná je nadýmavá zelenina (kapusta, zelí, květák, salátová okurka, paprika, česnek, cibule) a houby. Nepodáváme žádné luštěniny a ořechy. Vynecháváme zrnkovou kávu, alkohol a sycené nápoje. Zcela vyřazujeme smažené pokrmy a pokrmy kynuté za použití droždí či kvásku. Ze sladkostí jsou obzvláště nevhodné šlehačkové dorty, ořechové moučníky, zákusky z odpalovaného či listového těsta a čokoláda.