Výživová doporučení – od teorie k praxi (pomocník pro praxi)
Mgr. Jana Eliášová
Anotace

Studijní text je koncipován jako praktická pomůcka, která si klade za cíl napomoci studentům při aplikaci výživových doporučení v procesu poskytování nutriční péče a nutričního poradenství jedinců a skupin zdravých a nemocných v oblasti poskytování stravovacích služeb, v klinické praxi a v oblasti veřejného zdraví. Obsahuje praktické doplnění a vzhledem k danému rozsahu není text zcela vyčerpávající a dotýká se pouze klíčových bodů.

Cíle

Student s využitím materiálu dokáže: definovat platná výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky, zpracovat edukační materiál a stravovací plán/jídelní lístek, který respektuje výživová doporučení, a s jejich využitím provádět edukaci.

Klíčová slova
Výživová doporučení, energetický příjem, tuky, sacharidy, bílkoviny, vláknina, sůl, stravovací režim
Datum vytvoření
31. 03. 2019
Časová dotace
30 hodin
Jazyková verze
česky
Licence
Zdroje
  1. ANDĚL, Michal, Ludmila BRUNEROVÁ, Pavel DLOUHÝ, Jan POLÁK, Jan GOJDA a Pavel KRAML. Posuny v nutričních doporučeních pro zdravé obyvatelstvo a jejich dopad pro diabetickou dietu. Vnitřní lékařství. 2016. 62(7-8):539-546. ISSN 0042-773X.
  1. BRÁT, Jiří. Mýty a omyly o transmastných kyselinách. Practicus. 2018. 17(3): 25-27. ISSN 1213-8711.
  1. BRÁT, Jiří. Vliv nasycených a transmastných kyselin na hladinu krevních lipidů. Výživa a potraviny: časopis Společnosti pro výživu. 2017, 72 (2):30-33. ISSN 1211-846X.
  1. BRÁT, Jiří. Vývoj výživových doporučení pro tuky. Výživa a potraviny: časopis Společnosti pro výživu. 2015, 70 (6):146-149. ISSN 1211-846X.
  1. Centrum pro databázi složení potravin: Databáze složení potravin ČR, verze 7.16 [online]. Praha: Ústav zemědělské ekonomiky a informací, 2016. Dostupné z: http://www.nutridatabaze.cz/
  1. Dietary Reference Values for nutrients Summary report [online]. 2017. [cit.2019-04-30]. Dostupné z: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/sp.efsa.2017.e15121
  1. DOSTÁLOVÁ, Jana. Luštěniny a jejich význam v lidské výživě. Výživa a potraviny: časopis Společnosti pro výživu. 2014, 69 (5):114-116. ISSN 1211-846X.
  1. DOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2014. 436 stran. ISBN 978-80-7418-208-2.
  1. Draft reference values for sodium and chloride – have your say. [online]. 2019. [cit.2019-04-30]. Dostupné z: https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/190403
  1. JOINT ESC GUIDELINES. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. [online]. 2018. [cit. 2018-12-22]. Dostupné z: https://pdfs.semanticscholar.org /011f/ 19ae72536c80354796472fd5b4e96ea0a538.pdf.
  1. JŮZL, Miroslav, JŮZL Miroslav jr. a Petr ELZNER. Brambory jsou stále naší základní a zdravou potravinou. Výživa a potraviny: časopis Společnosti pro výživu. 2015, 70(2):49-53. ISSN 1211-846X.
  1. KOPEC, Karel. Tabulky nutričních hodnot ovoce a zeleniny. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998. ISBN 80-86153-64-9.
  1. KUDLOVÁ, Eva. Evropské výživové referenční hodnoty. Výživa a potraviny: časopis Společnosti pro výživu. 2018, 73 (1):16-20. ISSN 1211-846X.
  1. New nutrition guidelines for Europe, halfway there [online]. 2011 [cit. 2018-27-12]. Dostupné z: http:// https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/new-nutrition-guidelines-for-europe-halfway-there.
  1. Overview on Dietary Reference Values for the EU population as derived by the EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). [online]. 2017. [cit.2019-04-30]. Dostupné z:https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/assets/DRV_Summary_tables_jan_17.pdf
  1. Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.
  1. SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Praha: Triton, 2013. ISBN 978-80-7387-699-9.
  1. ŠEVČÍK, Rudolf a Aleš RAJCHL. Obsah masa v masných výrobcích. Výživa a potraviny: časopis Společnosti pro výživu. 2016, 71 (3):76-77. ISSN 1211-846X.
  1. The Joint WHO/FAO Expert Consultation on diet, nutrition and the prevention of chronic diseases:process, product and policy implications. [online]. 2004 [cit. 2019-29-03]. Dostupné z: http:// http://doc.rero.ch/record/301312/files/S1368980004000230.pdf
  1. Vědecký poradní výbor pro výživu (SACN). Sacharidy a zdraví [online]. 2014. [cit.2019-02-10]. Dostupné z: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/ attachment_data/file/339771/Draft_SACN_Carbohydrates_and_Health_report_consultation.pdf
  1. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. 2005. Praha. Ministerstvo zdravotnictví ČR.
  1. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky [online]. 2012. [cit. 2018-12-17]. Dostupné z: http://www.vyzivaspol.cz/rubrika-dokumenty/konecne-zneni-vyzivovych-doporuceni.html
  1. VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.