1.3
Doporučení založená na skupinách potravin (Food Based Dietary Guidelines - FBDG)
Doporučení založená na skupinách potravin navazují na výživová doporučení a definované nutriční standardy. Běžně jsou tato doporučení vyjadřována v textovém (např. Dánsko) nebo grafickém formátu, např. potravinová pyramida (Česká republika), zdravý talíř (Velká Británie), potravinové kolo (Korea), potravinová duha (Kanada), potravinová káča (Japonsko) aj. Mají za cíl vytvořit základ programů na podporu zdravých stravovacích návyků a zdravého životního stylu. Poskytují poradenství o potravinách, skupinách potravin a stravovacích návycích, které poskytuje široké veřejnosti informace o správné výživě podporující zdraví a prevenci neinfekčních onemocnění hromadného výskytu. Doporučuje konkrétní potravinové komodity (obiloviny – zelenina – ovoce – mléko a mléčné výrobky – maso a ostatní nemléčné zdroje bílkovin atd.), jejich množství často v počtu porcí na den. Jsou doplňována i doporučeními týkajícími se pitného režimu a fyzické aktivity.
Poznámka
První pyramida založená na skupinách potravin, znázorňující celodenní konzumaci, byla vydána ve Švédsku v roce 1974. Nejznámější pyramidou byla „Food Guide Pyramid“ amerického ministerstva zemědělství (USDA) v roce 1992, aktualizována v roce 2005 pod názvem „My Pyramid“.
Užitečné odkazy:
Zajímavost
Potravinová pyramida fóra výživy 2013
Pyramida výživy pro děti a zákeřná kostka, aktuální verze z dubna 2014 (autorky L. Mužíková, V. Březková),
Obrazové výživové doporučení Velké Británie 2016
Americké obrazové výživové doporučení 2015
Kanadské obrazové výživové doporučení 2019
Švédské obrazové výživové doporučení 2015
Dánské obrazové výživové doporučení 2015
další evropská obrazová výživová doporučení
Čínské obrazové výživové doporučení 2016
Korejské obrazové výživové doporučení 2015
Japonské obrazové výživové doporučení 2010
„V České republice vydalo první výživová doporučení pod názvem „Směry výživy obyvatelstva ČSR“ předsednictvo Společnosti pro racionální výživu (v současné době fungující pod názvem Společnost pro výživu) v roce 1986 a v roce 1989 jejich inovovanou formu. V roce 1994 byla Radou výživy Ministerstva zdravotnictví České republiky vypracována doporučení o výživě zdravého obyvatelstva „Jezte zdravě, žijte zdravě“. V roce 2004 vydala Společnost pro výživu „Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR“ a v roce 2005 Ministerstvo zdravotnictví ČR leták s názvem „Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR“. [21]
+
Obr. 1. Obrazová výživová doporučení (2005) [21]
+
Obr. 2. Potravinová pyramida a definice porce (2005) [21]
Průměrná potřeba je:
Adekvátní příjem je:
Spodní mez příjmu je:
Referenční příjem populace je:
Tolerovaná horní hranice příjmu je: