Oblast výživy a zdravého životního stylu se v posledních letech těší velkému zájmu nejen profesionálních sportovců, ale také široké veřejnosti. Je třeba si ale uvědomit, že nutriční nároky jednotlivých sportovců jsou odlišné v závislosti na druhu provozovaného sportu, zátěže, trénovanosti jednotlivce a na mnoha jiných faktorech. Nároky vytrvalostních disciplín se tak výrazně liší od jiných sportovních odvětví, například rychlostního nebo silového charakteru.
Vzhledem k obsažnosti tématu nelze uvést v daném rozsahu všechny informace, proto je nutno text brát jako základní orientaci v nutričních zásadách výživy sportovců.
Obsah studijního materiálu je rozdělen na dvě hlavní kapitoly, a to na výživu ve vytrvalostním sportu a výživu v silovém sportu. Obě kapitoly se zaměřují blíže na makroživiny a mikroživiny, které jsou pro konkrétní sport nejdůležitější. V jednotlivých kapitolách jsou zhodnoceny bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy, minerální látky a není opomenut ani význam pitného režimu. V závěrečných kapitolách je popsáno několik suplementů, které jsou nejoblíbenější mezi silovými, ale i vytrvalostními sportovci, a ukázky jídelníčků.
Student by se měl orientovat v základních požadavcích na výživu, ať už ve vytrvalostním, či silovém sportu. Na základě získaných teoretických vědomostí by měl zvládnout sestavit jídelníček pro potřeby svoje či klienta, který aktivně sportuje a má zájem tuto dovednost podpořit správnou životosprávou.
- ROUBÍK, Lukáš. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport, [2018]. ISBN 9788090568556.
- SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.
- KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
- ŠEDIVÝ, Karel. Tekuté svaly: v hlavní roli sacharidové a proteinové nápoje. Pardubice: Svět kulturistiky, 2008. ISBN 978-80-86462-28-8.
- KONOPKA, Peter. Sportovní výživa. České Budějovice: Kopp, 2004. Průvodce sportem. ISBN 807232-228-1.
- MACH, Ivan a Jiří BORKOVEC. Výživa pro fitness a kulturistiku. Praha: Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4618-0.
- SKOLNIK, Heidi a Andrea CHERNUS. Výživa pro maximální sportovní výkon: správně načasovaný jídelníček. Praha: Grada, 2011. ISBN 9788024738475.
- EMBLETON, Phil a Gerard THORNE. Suplementy ve výživě: ucelený informativní průvodce užíváním ergogenních látek v kulturistice. Pardubice: Ivan Rudzinskyj. 1999. ISBN 80-902589-7-2.
- MAUGHAN, Ron J. a Louise BURKE. Výživa ve sportu: příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén, c2006. ISBN 807262318-4.
- CLARK, Nancy. Sportovní výživa: pro pěknou postavu, dobrou kondici, výkonnostní trénink. Praha: Grada, 2000. ISBN 80-247-9047-5.
- VILIKUS, Zdeněk, Ivan MACH a Petr BRANDEJSKÝ. Výživa sportovců a sportovní výkon. Praha: Karolinum, 2012. ISBN 9788024620640.
- SMEJKAL, Jan. Základy tréninku a sportovní výživy. Praha: Erasport, 2015. ISBN 9788090568518.
- KLEINER, Susan M. a Maggie GREENWOOD-ROBINSON. Fitness výživa: Power Eating program. 2. vyd. Přeložil Daniela STACKEOVÁ. Praha: Grada, 2015. ISBN 9788024752891.
- MACH, Ivan. Sportovní výživa do kapsy: nejen pro fitness a kulturistiku. Druhé vydání. Praha: Grada Publishing, 2017. ISBN 9788027105113.
- CLARK, Nancy. Sportovní výživa: [obsahuje 71 receptů pro dobrou kondici a sportovní trénink]. Praha: Grada, 2009. Fitness, síla, kondice. ISBN 97880247-2783-7.
- Nutridatabaze [online]. 1993 [cit. 2019-06-03]. Dostupné z: www.nutridatabaze.cz
- MÁČEK, Miloš a Jiří RADVANSKÝ. Fyziologie a klinické aspekty pohybové aktivity. Praha: Galén, c2011. ISBN 978-80-726-2695-3.
- HAVLÍČKOVÁ, Ladislava. Fyziologie tělesné zátěže I: obecná část. 2. přeprac. vyd. Praha: Karolinum, 1999. ISBN 80-7184-875-1.
- KOPECKÝ, Miroslav. Somatologie. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2010. ISBN 978-80-244-2271-8.
- MINDELL, Earl a Hester MUNDIS. Nová vitaminová bible: vitaminy, minerální látky, antioxidanty, léčivé rostliny, doplňky stravy, léčebné účinky potravin i léky používané v homeopatii. Vyd. 3. Přeložil Miloš MÁČEK. Praha: Ikar, 2010. ISBN 978-80-249-1419-0.
- MARTINČA, Jozef. Výživa. 2. přepracované vydání. Praha: Vysoká škola tělesné výchovy a sportu PALESTRA, spol. s r.o., 2015. ISBN 978-80-87723-20-3.
- Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.
- TVRZNÍK, Aleš a Libor SOUMAR. Běhání. Praha: Grada, 2012. ISBN 978-80-247-3934-2.
- FOŘT, Petr. Co (ještě) nevíte o výživě (i ve sportu): doplněno ukázkovými recepty. 2. vyd. Pardubice: Svět kulturistiky, 2001. ISBN 80-86462-22-6.
- BRÁT, Jiří. Výživová hodnota rostlinných tuků. In: Společnost pro výživu [online]. Praha, 2016 [cit. 2019-06-27]. Dostupné z: http://www.vyzivaspol.cz/wpcontent/uploads/2016/01/brat2.pdf
- BRÁT, Jiří. Existuje rozdíl mezi kokosovým olejem a kokosovým tukem, nebo se jedná o jedno a to samé?. Společnost pro výživu [online]. Praha, 2019 [cit. 2019-06-27]. Dostupné z: https://www.vyzivaspol.cz/existuje-rozdil-mezi-kokosovym-olejem-a-kokosovym-tukem-nebo-se-jedna-o-jedno-a-to-same/
- Palatinosa sacharid Isomaltulóza. 4fitness: profesionální výživa [online]. Brno, 2019 [cit. 2019-06-27]. Dostupné z: https://4fitness.cz/isomaltuloza-palatinosa-sacharid-1-kg/
- GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora: praktický rádce pro sestry. Praha: Grada, 2007. Sestra (Grada). ISBN 9788024718682.
- KUDLOVÁ, Eva. Evropské výživové referenční hodnoty. Výživa a potraviny. 2018, (1). ISSN 1211-846X.