Studijní text je koncipován jako studijní opora v nutriční a dietologické praxi studentů oboru nutriční terapeut. Tento materiál shrnuje základní informace z oblasti edukační činnosti nutričního terapeuta v diabetologii. Sestaven je s vědomím a snahou o shrnutí znalosti potřebné k úspěšné edukační činnosti v této oblasti a k jejich využití v co nejširším terapeutickém ovlivnění pacienta z pohledu nutričního terapeuta. Úvodní část textu je věnována patofyziologii a terapii onemocnění. Nejpodstatnější část textu se zabývá úlohou výživy, jejími specifiky s respektem k individuálním požadavkům pacienta v procesu edukace. Pro pochopení všech zákonitostí procesu edukace je nezbytné další prohlubující studium této problematiky i z jiných literárních zdrojů psychologie, pedagogiky a sociologie.
Student po studiu materiálu dokáže: definovat základní pojmy z oblasti patofyziologie a terapie DM, charakterizovat nutričního terapeuta jako součást edukačního procesu diabetika, rozlišit přístupy dietní léčby podle typu DM, individualizovat cíle dietní léčby u jednotlivých pacientů, zpracovat edukační plán.
- American Diabetes Association. Standards of Medical Care in Diabetes – 2019. Diabetes Care 2019 Jan; 37 (1): 11 - 34. [online]. 2019 [cit. 2019-01-17]. Dostupné z: https://doi.org/10.2337/cd18-0105
- ANDĚL, Michal, Ludmila BRUNEROVÁ, Pavel DLOUHÝ, Jan POLÁK, Jan GOJDA a Pavel KRAML. Posuny v nutričních doporučeních pro zdravé obyvatelstvo a jejich dopad pro diabetickou dietu. Vnitřní lékařství. 2016. 62(7-8):539-546. ISSN 0042-773X.
- BRÁT, Jiří. Mýty a omyly o transmastných kyselinách. Practicus. 2018. 17(3): 25-27. ISSN 1213-8711.
- ČÍHALÍKOVÁ, Daniela a Kateřina LOYKOVÁ. Edukace diabetika. MEDICÍNA PRO PRAXI. 2017, 14(2):90–93. ISSN 1214-8687.
- Doporučený postup Diabetes mellitus - laboratorní diagnostika a sledování stavu pacientů. [online]. 2016 [cit. 2018-12-20]. Dostupné z: http://www.diab.cz/dokumenty/standard_labor_2016.pdf
- Doporučený postup dietní léčby pacientů s diabetem. [online]. 2012 [cit. 2018-12-20]. Dostupné z: http://www.diab.cz/dokumenty/standard_dietni_lecba.pdf
- Doporučený postup Gestační diabetes mellitus. [online]. 2017 [cit. 2019-01-17]. Dostupné z: http://www.diab.cz/dokumenty/DP_GDM_2017.pdf
- Doporučený postup péče o diabetes mellitus 2. typu. [online]. 2017 [cit. 2019-01-31]. Dostupné z:http://www.diab.cz/dokumenty/standard_lecba_dm_typ_II.pdf
- Doporučený postup k edukaci diabetika. [online]. 2012 [cit. 2019-12-21]. Dostupné z: http://www.diab.cz/dokumenty/edukace_diabetika_2012.pdf
- DOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2014. 436 stran. ISBN 978-80-7418-208-2.
- DUNNING, Trisha. Diabetes Education: Art, Science and Evidence. 1. Chichester, UK: Wiley-Blackwell, 2012. 270 pages. ISBN 978-0-470-65605-1.
- ELIÁŠOVÁ, Jana. Dieta při cukrovce, jídelníček pro diabetičky v těhotenství. Babyonline. [online] 2014 [cit. 2018-10-30]. Dostupné z: http://www.babyonline.cz/tehotenstvi/dieta-pri-cukrovce-jidelnicek
- ELIÁŠOVÁ, Jana a Jitka, ANDRÁŠKOVÁ. Změny ve stravovacím režimu při gestačním diabetu. Zdravotnictví a medicína: čtrnáctideník pro odborníky ve zdravotnictví a farmacii. 2014. 15:24-25. ISSN: 2336-2987.
- ELIÁŠOVÁ, Jana a Jitka ANDRÁŠKOVÁ. Změny v diabetické dietě. Výživa a potraviny: časopis Společnosti pro výživu. 2013. 68(3): 58-59. ISSN 1211-846X.
- ELIÁŠOVÁ, Jana, Jitka ANDRÁŠKOVÁ, Eva HORÁKOVÁ a Marie MARTIŇÁKOVÁ. Glykemický index potravin ve vztahu k diabetické dietě. Sestra v diabetologii, příloha časopisu Kazuistiky v diabetologii, 2015. 11 (supl.1). ISSN 1801-2809.
- ELIÁŠOVÁ, Jana, Andrea KŘÍŽOVÁ a Marie MARTIŇÁKOVÁ. Principy skladby jídelních lístků v dietním stravování a technologie přípravy pokrmů. Příručka k praktickému cvičení (Určeno pro nutriční terapeuty, nutriční asistenty a pracovníky zabývající se přípravou léčebné stravy) [online].1. Brno, 2016 [cit. 2018-12-21]. ISBN 978-80-88058-93-9.
- HOLEČEK, Milan. Regulace základních živin u člověka. Praha: Karolinum. 2016. 251 stran. ISBN 978-80-246-2976-6.
- HORÁKOVÁ, Eva a Jana, ELIÁŠOVÁ. Strava při antikoagulační léčbě a diabetes mellitus. Medicína pro praxi: časopis praktických lékařů. 2012. 9 (3): 134-136. ISSN: 1214-8687; 1803-5310 (elektronická verze); 1803-5876 (Supplement).
- IDF publishes Taking Diabetes to Heart Report. [online]. 2018. [cit. 2018-12-17]. Dostupné z https://www.idf.org/news/161:idf-launches-the-taking-diabetes-to-heart-report.html.
- JIRKOVSKÁ, Alexandra. Jak (si) kontrolovat a zvládat diabetes: manuál pro edukaci diabetiků. Praha: Mladá fronta, 2014. 400 stran. ISBN 978-80-204-3246-9.
- JIRKOVSKÁ, Alexandra, Jarmila JIRKOVSKÁ, Kateřina ČECHOVÁ a Vladimíra HAVLOVÁ. Skupinová edukace diabetiků: jak na to... Semily: Geum, 2017. ISBN 978-80-87969-33-5.
- JOINT ESC GUIDELINES. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. [online]. 2018. [cit. 2018-12-22]. Dostupné z: https://pdfs.semanticscholar.org /011f/ 19ae72536c80354796472fd5b4e96ea0a538.pdf.
- KARÁSEK, David. Diabetická dyslipidémie. Praha: Maxdorf. Jessenius. 2018. 179 stran. ISBN 978-80-7345-556-9.
- KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. 572 stran. ISBN 978-80-247-4533-6.
- LEBL, Jan, Eva AL TAJI, Stanislava KOLOUŠKOVÁ, Štěpánka PRŮHOVÁ, Marta ŠNAJDEROVÁ a Zdeněk ŠUMNÍK. Dětská endokrinologie a diabetologie. Praha: Galén. 2016. 616 stran. ISBN 978-80-7492-271-8.
- MÍKOVÁ, Kamila. Vejce jako vynikající potravina. Výživa a potraviny: časopis Společnosti pro výživu. 2018, 73 (3):38-40. ISSN 1211-846X.
- NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.
- NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 432/2012 ze dne 16. května 2012, kterým se zřizuje seznam schválených zdravotních tvrzení při označování potravin jiných než tvrzení o snížení rizika onemocnění a o vývoji a zdraví dětí.
- NEMCOVÁ, Jana a Edita HLINKOVÁ. Moderná edukácia v ošetrovateľstve. Martin: Osveta, 2010. 260 stran. ISBN 978-80-8063-321-9.
- New nutrition guidelines for Europe, halfway there [online]. 2011 [cit. 2018-27-12]. Dostupné z: http:// https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/new-nutrition-guidelines-for-europe-halfway-there.
- PAOLI A, RUBINI A, VOLEK JS, GRIMALDI KA. Beyond weight loss: a review of the therapeutic uses of very-low-carbohydrate (ketogenic) diets. European Journal of Clinical Nutrition. 2013, 67:789–796; [online] 2013. [cit. 2019-01-02]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3826507/
- PELIKÁNOVÁ, Terezie a Vladimír BARTOŠ. Praktická diabetologie. Praha: Maxdorf. Jessenius. 2018. ISBN 978-80-7345-559-0.
- PERUŠIČOVÁ, Jindřiška. Diabetes mellitus onemocnění celého organismu. Praha: Maxdorf. Jessenius. 2017. 200 stran. ISBN 978-80-7345-512-5.
- PLAMÍNEK, Jiří. Vzdělávání dospělých: průvodce pro lektory, účastníky a zadavatele. Praha: Grada, 2014. ISBN 978-80-247-4806-1.
- Pomocník diabetologa. Běstvina: Geum, 2018. ISBN 978-80-87969-38-0.
- RAČICKÁ, Eva. Náhradní sladidla, jejich místo v současné diabetologii. Interní medicína pro praxi. 2012. 9(3): 331 – 335. ISSN 1214-8687.
- Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.
- RIOBÓ SERVÁN P, SIERRA POYATOS R, SOLDO RODRÍGUEZ J. Low and no calorie sweeteners (LNCS); myths and realities. Nutr Hosp. 2014 Sep 22;30 Suppl 2e:49-55. doi:10.3305/nh.2014.30.sup2e.8288. [online]. 2014. [cit. 2018-12-30]. Dostupné z: http://www.aulamedica.es/nh/pdf/8288.pdf
- RUŠAVÝ, Zdeněk a Michal ŽOUREK. Složení makronutrientů v diabetické dietě. Vnitřní lékařství. 2016, ročník 62 (Suppl 4): 94-99. ISSN 0042-773X.
- SUI X, LAMONTE MJ, LADITKA JN et al. Cardiorespiratory Fitness and Adipocity as Mortality Predictors in Older Adults. JAMA 2007; 298:2507-2516.
- SVAČINA, Štěpán. Novinky v diabetické dietě. Diabetology news. 2017, 8:4-8. ISSN 1804-1647.
- Stručný přehled činnosti oboru diabetologie a endokrinologie za období 2007-2017 [online]. 2018. [cit. 2018-12-17]. Dostupné z: http://www.uzis.cz/rychle-informace/strucny-prehled-cinnosti-oboru-diabetologie-endokrinologie-za-obdobi-2007-2017
- THE LOOK AHEAD RESEARCH GROUP. Cardiovascular effects of intensive lifestyle intervention in type 2 diabetes. N Engl J Med 2013. 369: 145-154.
- Vědecký poradní výbor pro výživu (SACN). Sacharidy a zdraví [online]. 2014. [cit.2019-02-10]. Dostupné z: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/339771/Draft_SACN_Carbohydrates_and_Health_report_consultation.pdf
- Vyhláška č. 333/1997 Sb. Vyhláška Ministerstva zemědělství, kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta.
- Vyhláška č. 417/2016 Sb. Vyhláška o některých způsobech označování potravin. 2016. [cit. 2019-02-06]. Dostupně z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-417
- Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky [online]. 2012. [cit. 2018-12-17]. Dostupné z: http://www.vyzivaspol.cz/rubrika-dokumenty/konecne-zneni-vyzivovych-doporuceni.html
- WHINCUP, Peter H. a Angela S. DONIN. Cereal fibre and type 2 diabetes: time now for randomised controlled trials? Diabetologia. 2015. 58 (7), 1383–1385. [online] 2015. [cit. 2019-01-02]. Dostupné z: http://dx.doi.org/10.1007/s00125-015-3644-2
- WHO. Diabetes. Keys facts. [online]. 2018. [cit. 2019-01-02]. Dostupně z: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes
- WINTER JE, MACLNNIS RJ, WATTANAPENPAIBOON N et al. BMI and all-cause mortality in older adults: a meta-analysis. Am J Clin Nutr 2014, 99: 875-90.
- ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru diabetologie a endokrinologie za období 2007–2017. NZIS REPORT č. K/1 (08/2018) [online]. 2018. [cit. 2019-01-02].