Studijní text je koncipován jako podpůrný materiál, shrnující základní informace z oblasti alternativní výživy s cílem využít je při sestavování jídelních lístků a v nutričně dietologické praxi. Text je zaměřen na tři známé směry alternativního stravování: paleo stravu, veganství a raw stravu. Důraz je kladen na schopnost identifikace konkrétního stravovacího směru dle využitých surovin v jídelním lístku a na možnost využití netypických pokrmů a potravin v rámci tvorby pestrých stravovacích plánů. Nezbytným předpokladem k pochopení hlubších principů a metabolických aspektů alternativní výživy je předchozí studium z oblasti chemie a biochemie, fyziologie výživy a výživy člověka.
Student po prostudování materiálu dokáže:
Vymezit pojem alternativní výživa.
Shrnout výhody a možná rizika alternativního stravování.
Orientovat se v jídelním lístku, využitých pokrmech a potravinách vymezených směrů.
Srovnat obecné principy sestavování jídelních lístků s principy fungujícími u vybraných směrů.
Samostatně navrhnout pokrmy a jídelní sestavy, vycházející z předložených alternativních směrů.
- BÍLÁ, Lea Sage. Vegan kuchařka: zdraví a štíhlí v souladu s přírodou. V Praze: Fortuna Libri, 2016. ISBN 978-80-7546-073-8.
- CORDAIN, L., J. B. MILLER, S. B. EATON, N. MANN, S. H. HOLT aj. D. SPETH. Plant-animal subsistence ratios and macronutrient energy estimations in worldwide hunter-gatherer diets. The American journal of clinical nutrition. 2000, roč. 71, č. 3, s. 682–692. ISSN 0002-9165.
- CORDAIN, Loren. Současná paleo dieta: zhubněte a zlepšete si zdraví stravou, na kterou jsme geneticky naprogramováni. Praha: Ikar, 2014. ISBN 978-80-249-2509-7.
- Česká veganská společnost, z.s. [online] 2019 [cit. 2019-6-10]. Dostupné z: https://veganskaspolecnost.cz/
- Databáze složení potravin České republiky [online]. 2016 [cit. 2019-01-21]. Dostupné z:https://www.nutridatabaze.cz/
- DOUGLAS N. GRAHAM. The 80/10/10 diet: balancing your health, your weight, and your life one luscious bite at a time. [New edition]. Decatur, GA: FoodnSport Press, 2008. ISBN 9781893831247.
- DRÁBOVÁ, Klára et al. Vitamin D – jeho fyziologie, patofyziologie a význam v etiopatogenezi nádorových onemocnění. 2016, 20–30. TLÁSKAL, Petr, Jarmila BLATTNÁ, Pavel DLOUHÝ, Jana DOSTÁLOVÁ, Ctibor PERLÍN, Jan PIVOŇKA, Václava KUNOVÁ a Olga ŠTIKOVÁ. Výživa a potraviny pro zdraví. Praha: Společnost pro výživu, 2016. ISBN 978-80-906659-0-3.
- Easy Paleo Bread Recipes [online] 2019 [cit. 2019-5-10]. Dostupné z:https://paleogrubs.com/bread-recipes
- HLAVATÁ, Karolína. Potravinová pyramida ve světě i u nás [online] 2019 [cit. 2019-5-10]. Dostupné z: https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Potravinova-pyramida-ve-svete-i-u-nas.-Jaka-ma-byt-denni-skladba-stravy__s10010x11012.html
- HLAVATÁ, Karolína. Alternativní způsoby stravování. Kazuistiky v angiologii. Roč. 4, č. 3-4 (2017), s. 58-62, ISSN 2336-2790.
- KLIMEŠOVÁ, Iva a Jiří STELZER. Fyziologie výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9.
- KOHOUT, Pavel, PIŤHA Jan, SUCHÁNEK Pavel. Posedlost dietami – fenomén moderní doby. Výživa a potraviny. 2013, 2013(2), 30-32. ISSN 1211-846X.
- Kuang, H., Yang, F., Zhang, Y., Wang, T., & Chen, G. (2018). The Impact of Egg Nutrient Composition and Its Consumption on Cholesterol Homeostasis. [online]. 2018 [cit. 2019-03-28]. Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/327194136_The_Impact_of_Egg_Nutrient _Composition_and_Its_Consumption_on_Cholesterol_Homeostasis
- MASHARANI et al. Metabolic and physiologic effects from consuming a hunter-gatherer (Paleolithic)-type diet in type 2 diabetes European Journal of Clinical Nutrition [online] 2015 [cit. 2019-4-20]. Dostupné z: https://www.nature.com/articles/ejcn201539
- MULLEROVÁ, Dana a kolektiv. Hygiena, preventivní lékařství veřejné zdravotnictví. Praha, 2014. ISBN 978-80-246-2510-2.
- Noakes TD, Windt J, Evidence that supports the prescription of low-carbohydrate high-fat diets: a narrative review, [online]. 2017 [cit. 2019-05-20]. Dostupné z https://bjsm.bmj.com/content/51/2/133
- Nutriční software Nutripro [online]. [cit. 2019-05-20]. Dostupné z: https://nutripro.cz/
- Paleo dieta [online]. [cit. 2019-03-28]. Dostupné z: https://paleosnadno.cz/whole-30/pravidla-doporuceni/
- PERŠINOVÁ, Eva. Raw food jako zážitek: užívej si pestrost živé stravy každý den! Praha: Grada, 2016. ISBN 978-80-247-5799-5.
- PLÁTENÍK, Jan. Paleo dieta jako prevence metabolického syndromu - pohled biochemika. Atherosklerosa. 2017, s. 51-54. ISBN 978-89-905595-4-7.
- Referenční hodnoty pro příjem živin: (DACH) [online]. 2.vydání. Praha: Společnost pro výživu, 2019 [cit. 2019-12-12]. ISBN 978-80-906659-3-4.
- ROUBÍK, Lukáš. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport, 2018. ISBN 978-80-905685-5-6.
- SHARMA, Sangita. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Přeložil Hana POSPÍŠILOVÁ. Praha: Grada Publishing, 2018. Sestra (Grada). ISBN 978-80-271-0228-0.
- SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Vyd. 1. Praha: Triton, 2012. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-347-9.
- TLÁSKAL, Petr, Jarmila BLATTNÁ, Pavel DLOUHÝ, Jana DOSTÁLOVÁ, Ctibor PERLÍN, Jan PIVOŇKA, Václava KUNOVÁ a Olga ŠTIKOVÁ. Výživa a potraviny pro zdraví. Praha: Společnost pro výživu, 2016. ISBN 978-80-906659-0-3.
- Vliv složení vajec a jejich spotřeba na homeostázu cholesterolu [online]. 2018 [cit. 2019-04-21]. Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/327194136_The_Impact_of_Egg_ Nutrient_ Composition_and_Its_Consumption_on_Cholesterol_Homeostasis
- Výživová doporučeni pro obyvatelstvo České republiky [online]. 2012 [cit. 2019-02-21]. Dostupné z: http://www.vyzivaspol.cz/vyzivova-doporuceni-pro-obyvatelstvo-ceske-republiky/