1.1
Patogenní vlastnosti mikroorganismů
Mikroorganismy významné v lékařské mikrobiologii se nazývají patogeny (původce nemoci) a dělí se podle svojí schopnosti vyvolat onemocnění na:
- Primární = obligátní patogeny, které způsobují vznik onemocnění u zdravého jedince.
- Podmíněné = oportunní = fakultativní patogeny, které způsobují vznik onemocnění jen za určitých podmínek (např. při oslabení makroorganismu).
S rozvojem medicíny a se zvyšujícím se počtem imunokompromitovaných pacientů lze říci, že i mikroorganismy dříve považované za nepatogenní se mohou uplatnit ve výjimečných případech právě jako oportunní patogeny. Klinický mikrobiolog i klinický lékař s tímto faktem musí počítat.
Mikroorganismy způsobující infekční nemoci jsou charakterizovány tzv. patogenními vlastnostmi.
- Patogenita = schopnost určitého druhu mikroorganismu způsobit onemocnění určitému druhu makroorganismu. Je to vlastnost kvalitativní.
- Virulence = stupeň patogenity (např. množství mikrobů, které jsou schopny vyvolat infekci, nebo produkce toxinu apod.). Je to vlastnost kvantitativní.
- Faktor virulence = vlastnost mikroorganismu odpovídající za schopnost vyvolat infekci (toxin, pouzdro, fimbrie…).
1.1.1
Faktory patogenity
- Přenosnost – schopnost mikroorganismu přenést se ze zdroje infekce na jedince. Je ovlivněna odolností mikrobů vůči vlivu prostředí, velikostí infekční dávky, chováním hostitele, tj. zdroje (kýchání, průjem…), typem přenosu (respirační – aerosol, fekálně-orální, pohlavní…), vektorem (zvířecí rezervoár…)
- Toxicita – schopnost mikroorganismu působit svými toxiny
- Poškození přímé
- Poškození samotnou obrannou reakcí hostitele
- Invazivita
- Odolnost mikroorganismu