3.1
Resorcin–fuchsin s dobarvením pikrofuchsinem
odparafinovat | xylen | 5 minut |
xylen | 5 minut | |
alkohol | 5 minut | |
alkohol | 5 minut | |
bez oplachu vodou | ||
resorcin-fuchsin | při 56 °C | 40 minut |
destilovaná voda | oplach 3x | |
Weigertův hematoxylin | 10 minut | |
vodovodní voda | oplach 2x | |
1% kyselý alkohol | diferencovat | |
vodovodní voda | oplach | |
vodovodní voda | prát | 10 minut |
pikrofuchsin Hale | 4 minuty | |
bez oplachu vodou | ||
96% alkohol | krátce diferencovat | |
odvodnit | alkohol | 2 minuty |
projasnit | xylen | 5 minut |
xylen | 5 minut | |
zamontovat |
Výsledek barvení:
jádra | modročerně |
svalovina | žlutě |
erytrocyty | žlutě |
kolagen | červeně |
elastika | fialově až červeně |
Reagencie:
pikrofuchsin | kyselina pikrová nasycený vodný roztok | 92 ml |
1% kyselý fuchsin vodný roztok | 8 ml |
Resorcin-fuchsin
2 g bazického fuchsinu, nejlépe krystalického, rozpustíme za tepla a stálého míchání ve 200 ml 2% vodného roztoku resorcinu. Za varu a stálého míchání přidáváme po kapkách 25 ml 29% chloridu železitého a vaříme 5 minut. Po zchladnutí roztok přefiltrujeme. Sraženinu i s filtračním papírem sušíme 24 hodin v termostatu. Sraženinu seškrabeme z filtračního papíru. K suché sraženině přidáme 200 ml absolutního alkoholu a zahříváme na vodní lázni, dokud se sraženina zcela nerozpustí. Necháme zvolna vychladnout. Studený roztok přefiltrujeme a doplníme do 200 ml absolutním alkoholem. Přidáme 4 ml koncentrované kyseliny chlorovodíkové. Připravený roztok vydrží několik měsíců.
+
Obr. 3. Resorcin-fuchsin s dobarvením pikrofuchsinem